A hit, a bizalom és a meggyőződés a Debreceni Irodalmi Napok témája

Akt.:
A hit, a bizalom és a meggyőződés a Debreceni Irodalmi Napok témája
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Színházi és irodalomtörténeti előadásokkal, kerekasztal-beszélgetéssel, kiállítással és kötetbemutatóval várja az érdeklődőket november 6-8. között a Debreceni Irodalmi Napok, melynek fókuszába ezúttal a hitvallás és az irodalom kapcsolata kerül. A hagyományokhoz hűen megrendezik az Alföld-díjasok estjét is, melyen három díjazottat köszöntenek.

– Minden olyan érdeklődőnek érdemes ellátogatnia a Debreceni Irodalmi Napokra, akit a hit, a bizalom és a meggyőződés kérdése foglalkoztat, nem csak vallási értelemben. A rendezvényen többek között arra keressük a választ, hogy az ember legbensőbb titka hogyan válhat nyilvánossá. Egyáltalán: kell-e azzá válnia? Mi történik, amikor az isteni sugallat emberi nyelven szólal meg? – hangzott el dr. Szirák Péter irodalomtörténésztől a Debreceni Irodalmi Napokat beharangozó sajtótájékoztatón, hétfőn, a Méliusz Központi Könyvtárban. Elmondta, ez a kérdésirány nem csupán a szűkebb szakmai berkekben tarthat érdeklődésre számot, vélhetően a művelt publikumot is foglalkoztatja majd.

Az irodalmi napok eseménysora a színház, a tudomány és az ismeretterjesztés közegében szerveződik, mely lehetőséget teremt az alkotókkal való találkozásra is. A kortárs költészet fiatal olvasókat megszólító verseiből nyújt ízelítőt a Csokonai Színház, november 6-án. Majd a reformáció évfordulója alkalmából meghirdetett drámapályázat fődíjas alkotását, a Menekülőket tekintheti meg a nagyérdemű.

Isten a költészetben

Az érdeklődők november 7-én irodalomtörténeti előadásokat hallgathatnak meg. Ezeken a 20. század költészetének istenhitét és Istenhez szólását is vizsgálja majd Visy Beatrix irodalomtörténész. Ady Endre, Babits Mihály, József Attila istenes verseiből kiindulva a műfaj egy-egy későbbi – Weöres Sándor, Pilinszky János, Nádasdy Ádám nevével fémjelzett – példája által a közös pontok, a hatáshálók és a különbségek megmutatására vállalkozik.

Szirák Péter | Fotó: Molnár Péter Szirák Péter | Fotó: Molnár Péter ©

– Ezen a napon kerekasztal-beszélgetés is lesz: a hitvallás és az irodalom viszonyát tárgyalják majd a résztvevők. A beszélgetőpartnerek között Fekete Károlyt, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökét és Heidl György filozófust, a Pécsi Tudományegyetem docensét is köszönthetjük majd – ismertette Szirák Péter. Hozzátette, az Alföld-díjasok estjét idén is megrendezik, ezúttal Bódi Katalin és Lőrincz Csongor irodalomtörténész, valamint Villányi László költő veheti majd át a díját.

Hasonmás kiadások is

Pogrányi Péter, a Debreceni Irodalmi Napok programszervezője elmondta, november 8-án különleges bemutatókkal zárul az eseménysorozat. – Az érdeklődők, Totth Benedek Margó-díjas író kötetbemutatóján vehetnek részt, és Győrei Zsolttal és Schlachtovszky Csabával is hallhatnak irodalmi beszélgetést. Bibliakiállítás is nyílik itt a Méliusz Központi Könyvtárban. A megnyitón egyebek között szó esik a Biblia és az irodalom viszonyáról, valamint az új hasonmás bibliakiadásról.

– Az irodalmi napok lényegében az őszi fesztiválhoz kapcsolódik. Jelenleg a kultúrák összeütközése zajlik Európában. Ennek vallási alapja is van. Ez a programsorozat ezeket az eseményeket olyan szemszögből világítja meg, mellyel segít jobban megérteni e folyamatokat – mondta Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere.

HBN–VK