Debreceni ifjú tehetség a Magyar Filmszemlén

Már javában zajlik a Magyar Filmszemle, ahol két debreceni kötődésű rendező is versenybe száll a díjakért.

Orosz Dénes Poligamy-ja mellett az ifjú rendező, Martin Csaba filmje, a Brooklyn pénteken és szombaton kerül bemutatásra.

A film egy angol nyelvű pszicho-vígjáték, túszdráma köntösben. A túszejtő és a foglya egymásra szegezett fegyverrel várják, hogy a másik tegye le a pisztolyt, ami persze egyiknek sem áll szándékában…A végtelenségig viszont nem tartható ez a szituáció, hiszen az ember megéhezik, pisilnie kell, a telefon is meg-megcsörren néha, a Lost is mindjárt kezdődik…

Folyamatosan bonyolódik a helyzet, míg minden szépen meg nem oldódik egy nem várt csavarral.

A Brooklyn rendezőjét, Martin Csabát kérdeztük filmjéről.

HAON: Miért, milyen célból készült a film?

MCS: Részben, hogy megmutassuk, hogy lehet itt állami támogatás meg kereskedelmi tévés közreműködés nélkül is csinálni minőségi filmet. De legfőbb célunk persze a szórakoztatás.

HAON: Kiknek szól a Brooklyn?

MCS: A film megtekintése 16 éven aluliaknak nem ajánlott. Mindenki más jöhet.

HAON: Eddig hol mutatták be a filmet?

MCS: Egyetlen nyilvános vetítésünk volt csupán pár napja. A napokban pedig többször is bemutatják a szemlén.

HAON: Milyen terveid vannak még a filmmel?

MCS: A mozis bemutatót tavaszra tervezzük. Persze csúszások mindig bejöhetnek. Illetve szeretnénk külföldre is eljuttatni a filmet, ha már angolul forgattuk.

HAON: Mit lehet tudni a szereplőkről?

MCS: A három főszereplő Szőcs Artur, Haumann Máté és Valentin Titánia. Artur az Overnight című filmből lehet ismerős, Titánia a Made in Hungáriában debütált, Haumann Máté pedig elég sok produkcióban feltűnt már.

 HAON: Eddig milyen fogadtatása volt?

MCS: Meglepően jó. Még nincs kész a végleges verzió, ezért kicsit tartottam tőle, hogy a hiányosságok miatt a nézők felborogatják a kukákat a film megtekintése után, de szerencsére jól sült el az első vetítés. A poénok ültek, és a nézők se álltak fel. A szemle vetítésén már egy fokkal jobb kópia megy le.

HAON: Igazi cívis vagy. Hogyan jelenik ez a meg filmjeidben?

MCS: A debreceni lokálpatriotizmusomból fakadóan mindig debreceni szereplőkkel, debreceni helyszínen forgatok, de ha mégis Pesten kell vagy stúdióban, akkor vagy a főszereplőnek, vagy a sztorinak van köze szeretett szülővárosomhoz. Jelen esetben a túszejtő egy Amerikába szakadt debreceni fizikus.

HAON: Milyen kategóriában indulsz a Brooklynnal a filmszemlén?

MCS: Mivel angolul forgott, páros lábbal rúgtak minket az információs szekcióba.

HAON: Tavaly is indultál. Milyen eredményt értél el? Milyen kritikát kapott a film?

MCS: Tavalyelőtt az Indigóembert küldtük be. Szerették az emberek, ha többen nézik, mindig viccesnek tűnik benne néhány jelenet. Egyedül megtekinteni viszont embert próbáló. Nagyon olcsó kis film és sajnos látszik is rajta. Azért szeretem, mégiscsak az első kölköm.

 HAON: Készül az újabb film, nagy magyar sztárokkal… Mit tudsz erről megosztani az olvasókkal? Mikor jelenik meg a mozikban?

MCS: A címe Dobogó kövek lesz. Debreceni történet, debreceni arcokkal, néhány húzónévvel kiegészítve. Sajnos részleteket nem közölhetek a filmről, a bemutatót októberre tervezzük.

SziZs