Rettentően motivált a debreceniek sellője

Akt.:
Rettentően motivált a debreceniek sellője
© Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Sűrű a programja Senánszky Petrának, a Debreceni Búvárklub hatszoros felnőtt világbajnok uszonyosúszójának, aki az elmúlt 10 napban ismét kétszeres Országos Egyetemi Úszóbajnok lett, két rangos „Év Sportolója” címet kapott, uszonyosúszó világbajnoki szintidőt teljesített, de ott volt és a döntőben remek időt úszott az úszók rövidpályás bajnokságán is.

2015-ben sem volt nála jobb

A Magyar Búvár Szakszövetség már ki is osztotta az idei év legjobbjainak járó elismeréseket, ahol felnőtt női kategóriában az idei eredmények alapján ismét Petra lett a díjazott, de rajta kívül az utánpótlás lányok között a szintén debreceni Szabó Anitát is „Év Sportolója” címmel ismerték el az idei kimagasló teljesítményeiért.

Ez az, amit nem lehet megunni, nagyon szeretek díjakat kapni, hatalmas motivációt ad! Külön örülök, hogy Anitával közösen vehettük át az idei elismeréseket, nap mint nap nyomon tudom követni a fejlődését, hiszen edzőtársak vagyunk, egy pályán úszunk minden reggel és délután is. Óriási tehetségnek tartom, igyekszem segíteni, amiben csak tudom, hogy a következő években kihozhassa magából a maximumot.” – méltatta utódját a sellőlány, akit idén az utánpótlás nevelés érdekében a Magyar Búvárúszókért Alapítványnál is kuratóriumi taggá választottak.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség szintén díjazta a debreceni klasszist, hiszen az idei világbajnoki aranyérmeivel a MEFS-nél is kiérdemelte az „Év Egyetemi Sportolója” kitüntetést.

De hogy jön a képbe az úszás?

Az őszi szezon során a Debreceni Sportcentrum Sportiskola színeiben indultam úszóversenyeken is, ami jól illeszkedett a felkészülésünkbe. A Rövidpályás Úszó Országos Bajnokságon például önmagamat is megleptem a 25,2-es időeredményemmel 50 gyorson, amivel egy hajszállal maradtam le a dobogóról. Az Országos Egyetemi bajnokságon klasszis úszók között szereztem idén is 2 aranyérmet, és jobb időket úsztam, mint egy évvel ezelőtt, számomra pedig ez a legfontosabb.

Ugyanakkor teljesen más ritmusú úszást igényel a két sportág, így tavasszal kizárólag uszonyos versenyeken indulok majd, hiszen jövőre a fő célom a júniusi uszonyos Világbajnokságon való címvédés, hogy biztosan kvalifikálhassam magam a 2017-es Világjátékokra.

Az egyetem különös jelentőséggel bír

Nagyon fontosnak tartom, hogy a sport mellett a civil életben is képezzem magam, és hasonló példát mutassak az utánam jövő generációknak is. A rendkívül sportbarát Debreceni Egyetemtől rengeteg elismerést kapok, amiért nagyon hálás vagyok és igyekszem viszonozni a minél jobb teljesítményemmel. Jövőre végzek a biológia alapszakon, ami után szeretném még tovább képezni magam, és továbbra is versenyezni az egyetem színeiben. A mostanival együtt már 6-szoros országos egyetemi bajnok vagyok úszásban, 3 aranyérmem van az Uszonyosúszók Nemzetközi Egyetemi Bajnokságáról, amikhez még jövőre is szeretnék hozzá tenni.

Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

Az idei MEFOB 100 méteres gyorsúszásában is magabiztosan, 2,5 másodperces előnnyel győzött az olimpiai bajnok Risztov Éva előtt.

Bőven maradt még motiváció

Korábban sem titkoltam, hogy azon túl, hogy szeretném kihozni magamból a maximumot és folyamatosan fejlődni, a sportágamat is népszerűsíteni kívánom. Itthon a nem olimpiai sportágakat sajnos nem sokba nézik, holott remek sportemberek végeznek hihetetlen mennyiségű munkát, mindenféle anyagi támogatás és elismerés nélkül.

Szeretnék ezen változtatni és megmutatni, hogy a közel nullánál mi is nagyobb támogatásra vagyunk érdemesek, szemben a sok tíz, vagy száz milliós kerettel rendelkező más sportágakkal. Nem az anyagi elismerés miatt csinálom, de fel kell vennem a versenyt azokkal a külföldiekkel, akik edzőtáborokra, felszerelésekre, megfelelő étkezésre nagyon komoly támogatást kapnak. Mi ezeket magunknak teremtjük elő, de szerencsére azért akadnak olyanok, akik ebben is segítenek, nekik óriási köszönettel tartozom!

A Világjátékokon való sikeres szereplés nagyon komoly dolog lenne, amivel még jobban felhívhatom a figyelmet a sportágamra, ez az, ami talán a leginkább motivál!
hirdetés