Debreceni embercsempészeket fogtak

Debreceni embercsempészeket fogtak
Két debreceni férfit fogtak el a Mosonmagyaróvári határátkelő helyen, akik 14 fő albán és afgán nemzetiségű személyt próbáltak illegálisan, anyagi ellenszolgáltatásért Nyugat- Európába csempészni.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Felderítő Osztályán felmerült információ alapján az osztály beosztottjai a Nemzeti Nyomozó Iroda Bűnügyi Főosztály Kiemelt Migrációs Ügyek Osztálya és a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr- főkapitányság Közbiztonsági Igazgatóság munkatársainak segítségével 2010. február 24-én két debreceni férfit fogtak el a Mosonmagyaróvári határátkelő helyen, akik 14 fő albán és afgán nemzetiségű személyt próbáltak illegálisan, anyagi ellenszolgáltatásért Nyugat- Európába csempészni.

A külföldi állampolgárok hazánkban – humanitárius tartózkodási engedéllyel – jogszerűen tartózkodtak a BÁH debreceni Menekülteket Befogadó Állomásán.

A két embercsempész az általuk bérelt kilencfős mikrobuszba zsúfolta be a tizennégy fő migránst úgy, hogy a csomagtérbe ültette a hat gyermeket.

Az eljárás során a két embercsempészettel alaposan gyanúsítható magyar állampolgárságú férfin kívül a buszban utazó egyik migráns is gyanúsítottként került kihallgatásra mivel alapos gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy a szállítás megszervezésében tevékenyen részt vett.

Az elsődleges nyomozati cselekményeket és kihallgatásokat a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai hajtották végre, majd a keletkezett nyomozati anyagot megküldték az illetékességgel rendelkező Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságnak. Az eljárást folytató Hajdú-Bihar megyei Rendőr- főkapitányság a három fő gyanúsított előzetes letartóztatásának indítványozására előterjesztést tett.

Az eljárás eddigi adatai alapján valószínűsíthető, hogy további gyanúsítottak kerülnek elfogásra.

Jogszabályi háttér

Embercsempészés
Btk. 218. § (1) Aki államhatárnak más által
a) engedély nélkül,
b) meg nem engedett módon
történő átlépéséhez segítséget nyújt, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az embercsempészést
a) vagyoni haszonszerzés végett,
b) államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva
követik el.
(3) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha az embercsempészést
a) a csempészett személy sanyargatásával,
b) fegyveresen,
c) üzletszerűen

 

D e b r e c e n, 2010. február 26.

Hajdú-Bihar MRFK Sajtószolgálat