Debreceni egyirányúsítások: indul a munka a forgalmas csomópontokban!

Debreceni egyirányúsítások: indul a munka a forgalmas csomópontokban!
© Fotó: nyugat.hu
Debrecen – Az Új Főnix Terv közlekedési koncepciójának egyik legfontosabb eleme a belvárosi forgalom átszervezése.

Az átalakítás lényege, hogy a Széchenyi, a Kossuth utca és a Farktár utca a Nyugati utcától a Hajnal utcáig, míg a Szent Anna utca és a Miklós utca az Attila tértől az Erzsébet utca felé egyirányú lesz. A forgalmi rend átalakítására azért van szükség, mert az utóbbi két évtizedben jelentősen megnőtt a közlekedési terhelés a városban. A változtatás után érzékelhetően nő majd az érintett szakaszok és csomópontok áteresztőképessége, felgyorsulhat a forgalom, csökkentve a környezeti terhelést.

Az új forgalmi rend kialakítása érdekében 2017 júliusában és augusztusában több útszakaszon újult meg az aszfaltburkolat a Széchenyi, a Kossuth és a Szent Anna utcán.

2017. szeptember 25-én hétfőn, a Szent Anna utca Sumen utca és Vígkedvű Mihály utca közötti szakaszával elindulnak az egyirányúsításhoz kapcsolódó csomóponti átalakítások is. A kivitelező 2017. december közepéig kilenc helyszínen ütemezve végzi el az építési munkákat.

Építési munkák

1. Szent Anna utca – Sumen utca és a Vígkedvű Mihály utca közötti szakasz

Az elhasználódott burkolat kap új aszfaltréteget, így biztonságosabban lehet majd közlekedni ezen a szakaszon.

2. Szent Anna utca – Attila tér és Vígkedvű Mihály utca közötti szakasz

Az Attila téri torkolatban lévő gyalogátkelőhelyet áthelyezik a Teleki utca torkolatához, amely jelzőlámpás irányítást kap. A Baross Gábor utcai kereszteződésnél új középszigetet építenek, hogy rendezettebben és biztonságosabban tudjanak az autók és a gyalogosok közlekedni. Fontos tudni, hogy az átalakítás után megfordul a Baross Gábor és a Nap utca forgalmi rendje, a Baross Gábor utcán a Szent Anna utca felé, míg a Nap utcán a Méliusz tér felé lehet majd közlekedni.

3. Kossuth utca – Méliusz tér – Faraktár utca

A Szent Efrém Általános Iskola előtt új buszmegállót alakítanak ki, a Verestemplomtól a Hajnal utcáig négy sávra bővítik az utat, a gyalogosátkelőt a Nap utca sarkáról áthelyezik a Kossuth utcai szervízút sarkához, amely jelzőlámpás irányítást kap. A teljes szakasz új aszfaltburkolatot kap.

4. Attila tér – Vágóhíd utca – Wesselényi utca kereszteződése

Új kanyarodó sáv és járdasziget épül, hogy a Wesselényi utcáról a Vágóhíd utca felé kanyarodók a csomópont előtt el tudjanak jobbra fordulni. A Vágóhíd utca elején új sávot is kialakítanak, hogy az Attila tér felől egyenesen vagy a Hajnal utca felől balra kanyarodók két sávba érkezzenek.

5. Miklós utca – Külsővásártér – Erzsébet utca kereszteződés

A Szoboszlói útról az Erzsébet utcára jobbra kanyarodó sávot kibővítik, valamint átépítik a járdaszigeteket a csomópontban, ezzel lehetővé válik, hogy a Szoboszlói útról a Külsővásártér irányába két sávból lehessen fordulni.. A kereszteződés Erzsébet utcai oldalában lévő gyalogátkelőt megszüntetik.

6. Kossuth utca – a Sas és a Burgundia utca közötti szakasz

Megszüntetik az Újházi Ede utcai és a földhivatal előtti buszmegállókat és egy újat alakítanak ki a Sas utcához közel, a Technika Háza előtt. Elkezdődik a kerékpárút kialakítása is.

7. Széchenyi utca – Külsővásártér kereszteződés

A Külsővásártér és a Széchenyi utca csomópontjában elválasztó szigettel jobbra kanyarodó sávot alakítanak ki.A Szepességi utca Széchenyi utca felőli részét lezárják, a Nyugati utca felőli gyalogátkelőhelyet megszüntetik a gyorsabb közlekedés érdekében.

8. Szent Anna utca – Vármegyeháza utca és a Szent Annak Székesegyház közötti szakasz

Felújítják a gyalogátkelőt a Batthyány és a Varga utca között, valamint az egész szakasz új aszfaltburkolatot kap.

9. Faraktár – Hajnal utca kereszteződése

A csomópont új aszfaltburkolatot kap, emellett az új forgalmi rendnek megfelelően újrafestik az útburkolati jeleket.

Egy-egy helyszínen több hétig tart a kivitelezés. Az aszfaltozási munkák befejezése után a kivitelező minden érintett szakaszon pontozással festi fel a forgalmi sávok határait. Azokat a forgalomtechnikai átalakítások idején fogják készre festeni. Az ideiglenes pontozásos felfestés idején a szokásosnál nehezebben lehet majd tájékozódni, ezért minden járművezetőtől fokozott figyelmet kérünk.

Forgalomtechnikai változások

A belvárosi utak, csomópontok felújítása és átalakítása után 2017. november 20. és 2017. november 30. között elvégzik a forgalomtechnikai átalakítást is: kicserélik és/vagy átprogramozzák a jelzőlámpákat, valamint átfestik az útburkolati jeleket is. Egy-egy szakasz átalakítása egy, esetenként két napot vesz igénybe a következő ütemezés szerint:

  • Miklós utca (Erzsébet utca – nyugati kiskörút között): november 20.
  • Miklós utca (Nyugati kiskörút – Piac utca között): november 21.
  • Szent Anna utca (Piac utca – Sumen utca között): november 22.
  • Szent Anna utca (Sumen utca – Attila tér között): november 23 – 24.
  • Faraktár utca – Kossuth utca (Hajnal utca – Klaipeda utca között): november 25 – 26.
  • Kossuth utca (Burgundia utca – Piac utca között): november 27.
  • Széchenyi utca (Piac utca – nyugati kiskörút között): november 28.
  • Széchenyi utca (nyugati kiskörút – Nyugati utca között): november 29.

Az egyes szakaszok átalakítása után ott már az új rend szerint lehet közlekedni, míg a beavatkozással nem érintett területeken még a régi forgalmi rend lesz érvényben. Az átmeneti időszakban fokozott figyelemmel kell az autósoknak közlekedni. A változást mindenhol tábla jelzi, emellett – mivel idén februárban Debrecen csatlakozott a Waze Connected Citizens rendszeréhez – mobiltelefonokon és a debrecen.hu honlapon naprakészen követhető, hogy hol van felújítás a belvárosban.

A belvárosi forgalmi rend átalakítása decemberre fejeződik be, utána a teljes szakaszon az új rendnek megfelelően lehet közlekedni.

– Debreceni Polgármesteri Kabinetiroda –


Grafika: uft.hu
Debrecen - A debreceni rendőrök fokozott figyelmet és türelmet kérnek a közlekedőktől a városban megvalósuló komplex közlekedésfejlesztés idején. A Debreceni Főpályaudvar és más fejlesztések kivitelezésének idejére a rendőrség az alábbi tanácsokkal segíti a közlekedőket: A munkavégzések miatt ...A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .