Debreceni egyetemisták a legötletesebbek

Az ötletüket makett formájában is be kellett mutatniuk
Az ötletüket makett formájában is be kellett mutatniuk - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A hallgatók által készített terv minden élethelyzetben használható.

Országos hallgatói ötletpályázat első helyezettjei lettek a Debreceni Egyetem Műszaki Karának tanulói, Szalai László Zoltán és Sőrés Gergő Bence. A versenyt egy építészettel foglalkozó vállalat hirdette meg, melynek az volt a célja, hogy az egyetemen megszerzett elméleti tudást a diákok a való életből vett konkrét feladaton keresztül próbálhassák ki, ezáltal pedig hasznos tapasztalatra tegyenek szert, mielőtt kikerülnének a munkaerőpiacra.

Három az egyben

A pályázatra 3 kategóriában várták az ötleteket, melynek lényege, hogy amellett, hogy energiatakarékos, különböző élethelyzetnek feleljen meg az adott ingatlan: a csapatok egy családdal együtt élő, gondozásra szoruló idős embernek, egy szülőkkel lakó egyetemistának, aki nem tudott otthonról elköltözni, illetve egy sokgyerekes családnak tervezhettek házat.

A debreceni egyetemisták ötvözték ezeket a kritériumokat, s egy olyan épület terveit készítették el, mely a szobák cserélgetésével, mindhárom kategóriában támasztott feltételnek megfelelt.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

– Úgy gondoltuk, a különböző kategóriákban van egy közös pont, hiszen az egyetemista, csakúgy mint a nagymama, vagy a sokgyerekes szülők, szeretnének egy saját lakrészt, ami a házon belül elszeparálódik. Ezen gondolat mentén olyan ingatlan terveit, makettjét készítettük el, ahol viszonylag jól külön választottak a szobák – fogalmazott Szalai László Zoltán.

Kérdésünkre elmondta, nehézséget a oldalhatáros telek (ilyenkor az épületet a telek jobb vagy bal oldalára helyezik el, viszont arra az oldalra, amerre az épületet eltolják, teljes értékű nyílászárót nem rakhatnak. A szomszéd felé csak másodlagos helyiségek – fürdő, WC, kamra – helyezhetőek el. A szerk.) okozott, ám egy kis kerttel „elhúzták” a szomszédtól a épületet, ezáltal minden irányból tökéletesen körbevilágíthatja a Nap.

– Nem csak mi, de tanáraink is nagyon örültek a sikerünknek, hiszen ezzel az egyetem hírnevét is öregbíthettük – fűzte hozzá László.

HBN–PÁTZ