Debreceni Egyetem: tíz éve egységben

Akt.:
Debreceni Egyetem: tíz éve egységben
Az idén rendezik meg másodszorra az egyetem napját – február 6-án, szombaton –, ám az alkalom attól igazán jelentős, hogy az egységes Debreceni Egyetem ekkor ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját.

Az ünnepi nap fix pontja – ahogyan Fésüs László rektor a csütörtöki sajtótájékoztatón a programokat áttekintve fogalmazott – a környező országok magyar nyelven felsőoktatást végző intézményeinek fóruma, amely ebben az évben még tekintélyesebb lett, vezető professzoraikon keresztül Marosvásárhelytől Mariborig, Eperjestől Belgrádig felvonultatva a határainkon túli magyar nyelvű tudományos műhelyeket. Az agrárcentrum aulájában tartandó fórumon – amely, szakmai eseményekkel, már az előző nap elkezdődik – Görömbei András akadémikus elnököl.

Az egyetemi nap eseményeinek másik fő vonulata a külső kapcsolati találkozó, mely tavaly az Egyesült Államokat, az idén pedig Németországot állítja a középpontba. A tudományos kapcsolatok és lehetőségek áttekintésen túl a német irodalmi Nobel-díjasokat, valamint a debreceni német kapcsolatokat bemutató kiállítás, Humboldt-ösztöndíjasok kerekasztal-beszélgetése, a diákok német nyelvi vetélkedője és filmvetítés szerepel a programban
Tavaly a gyógyszeripar, most az informatika, közelebbről a zöldinformatika, a „Green IT” szerepel az egyetemi nap tudományos előadásainak középpontjában, az informatikai épületben, Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnöke díszvendégségével.

Ötvenmilliárdnyi

Mindezek előtt azonban emelkedett pillanatokkal kezdődik a nap: 9 órakor jubileumi ünnepi szenátusi ülést tartanak a központi épület aulájában: az egységes Debreceni Egyetem létrejötte során alakult döntéshozó testületek együttes ülését – a mostanival együtt így négy szenátus lesz jelen. Az ülés végén kitüntetéseket adományoznak, köztük egyet, a Debreceni Egyetemért díj nemzetközi változatát első alkalommal.

Fésüs László rektor újságírói kérdésre válaszolva a tíz évvel ezelőtt létrejött egyetemi integrációt röviden értékelve arról szólt: megtalálva az elődök közti együttműködés közös hangját, stabil szerkezetű intézmény jött létre, amely dinamikus fejlődést tudott bemutatni: nyolc kar alakult az integráció óta, így mára összesen 15 karú a Debreceni Egyetem. A tíz év alatt csaknem ötvenmilliárd forintnyi fejlesztés valósult meg az intézményben.

Tíz után száz

A tízesztendős jubileum után közeleg egy másik évforduló is: 2012-ben százéves múltra tekint vissza az állami egyetemi lét Debrecenben, s a megemlékezések előkészítésekor fogalmazódott meg az igény egy egyetemtörténeti folyóirat megalapítására – amelyet a csütörtöki sajtótájékoztatón be is mutattak.

Az egységes egyetemi kiadó által, Szabó Béla jogászprofesszor főszerkesztésében, elsődlegesen az interneten, ám évente négyszer nyomtatásban is megjelentetendő periodika a Gerundium Egyetemtörténeti Közlemények címet viseli, és ilyen jellegű folyóiratként előharcos az országban.

INFO
A Gerundium Egyetemtörténeti Közlemények című új tudományos folyóirat az interneten: http://gerundium.lib.unideb.hu