Debreceni Egyetem – Közlemény az integrációról

Debrecen – 2013. november végén Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora és Kósa Lajos polgármester közös levélben kérte az emberi erőforrások miniszterétől, hogy a Kenézy Kórház fenntartói jogait adja át a Debreceni Egyetemnek, és így egységes betegellátó rendszer jöjjön létre a városban. Az integráció kapcsán az eltelt két hónapban folyamatos volt a párbeszéd a szaktárca, a Kenézy Gyula Kórház, valamint a Debreceni Egyetem között.

Az integrációval kapcsolatos döntéshez Balog Zoltán miniszter decemberben további adatokat kért az intézményektől. Az adatszolgáltatás során az elmúlt hetekben derült ki, hogy – bár az Egyetem gazdálkodása egyensúlyban van, – a korábbi Orvos- és Egészségtudományi Centrum a 2012-2013-as években jelentős hiányt halmozott fel, erre azonban csak a centrum 2013. december 31-i megszűnését követően derült fény. A hiány nagyságrendje az elsődleges adatok szerint több milliárd forint, de a pontos adatokat belső vizsgálat állapítja meg.

A tervezett integráció kapcsán az nem lehet cél, hogy a Debreceni Egyetem az oktatási bevételeiből tartsa fenn az egyesített intézmény betegellátó tevékenységét, ezért Szilvássy Zoltán rektor arra kérte Bács Zoltán gazdasági főigazgatót és Édes Istvánt a Klinikai Központ megbízott vezetőjét: mérjék fel, hogy hol vannak és milyen mértékűek a hiányok, mi okozta a 2013. évi eltérést, valamint dolgozzanak ki stratégiát a gazdálkodás egyensúlyának biztosítására.

A belső vizsgálat eredményét ezt követően ismertetik.

– Debreceni Egyetem –