Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoport a viharkárok helyszínén

Június 14-én Hajdúhadház-Téglásra lecsapott orkán erejű vihart követően a csapatunk is a helyszínen dolgozott. 4 terepjáróval, favágó csapattal, emelődarús autóval, alpintechnikával segítettünk a szerencsétlenül járt embereken.

Végigjártuk azokat az érintett területeket is, ami az első órákban szinte megközelíthetetlenek voltak, sérülteket keresve.Több megriadt gyermekkel, krónikus beteggel találkoztunk akiken segítenünk kellett. Volt akinek elegendő volt egy jó szó, voltak akiket injekciózni is kellett a sokkhatást követően.
A helyi és országos médián keresztül sikerült közel 50 önkéntest mozgósítanunk. Sokan csak azért érkeztek a területre, hogy segítsenek fóliával fedni a megsérült tetőket.
Egy autóval a környékbeli tanyákat is ellenőriztük és kerestünk sérülteket. Több tanyát a földdel tett egyenlővé a vihar.

A vihar okozta károk

A mai napon tovább dolgozik technikai csapatunk a helyszínen. Igaz, csak jóval kisebb területen, de olyan körülményeket találtunk a helyszínen, mint a 2008-ban Myanmarban lecsapott Nargis ciklon után. A vihar erejét mutatja, hogy magas-feszültségű vezetékek acél, tartó oszlopait törte derékba a szél, az egyik benzinkutat pedig szinte felkapta és a 10 méterrel mellette futó 4. sz főutra tette. Házak felső szintjei rogytak meg, egy templom teljes tetőszerkezetét pedig egyszerűen elfújta az orkán erejű vihar.

Dr.Késmárky András
Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoport Elnöke