Debreceni díjjal indult a tizennyolcadik POSZT

Akt.:
Ráckevei Anna Fekete Pétertől vette át a Sík Ferenc Díjat
Ráckevei Anna Fekete Pétertől vette át a Sík Ferenc Díjat - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen, Pécs – Elismerték, hogy a Csokonai Színház jeleskedik az ősbemutatók színpadra állításában.

Dörgedelmekkel kezdődött meg a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT). Nem szavak, csupán az égiek tették zajossá a megnyitót, melyet így végül a Pécsi Nemzeti Színház aulájában rendeztek, s szokatlan módon, azonnal díjeső is kísérte a nagykorúvá serdült fesztivál első perceit.

Szakértő testület ítélte oda

A Debreceni Csokonai Nemzeti Színházat díjazták, még mielőtt versenyprogramjukat, a Három nővért bemutatták volna a POSZT-on. A debreceni színház nyerte el ugyanis első alkalommal a Békés megyei közgyűlés által frissen alapított Sík Ferenc Díjat – a Madarassy István szobrászművész megalkotta plakettet és egy, a névadóra oly jellemző bőrtarisznyát –, melyet Ráckevei Anna színházigazgató vehetett át Zelei Mihálytól, a viharsarok közgyűlésének elnökétől és Fekete Péter kulturális államtitkártól.

Zelei Mihály lapunknak elmondta, hogy az országos szakmai díjat a POSZT-tal együttműködő szakértő testület ítélte oda, s azt ismerték el, hogy a teátrum jeleskedik az ősbemutatók színpadra állításában. Ezzel is igyekeznek a legendás színházművész, Sík Ferenc emlékét megőrizni.

EB