Debreceni crossfit-siker

Debreceni crossfit-siker
© Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Várady Zsolt a 3. legjobb magyarként szerepelt az új fitness-trend nemzetközi viadalán.

Napjainkban sokat hallani a crossfit nevű, hazánkban még igencsak gyerekcipőben járó fitness-irányzatról. Akinek a név nem sokat mond, gondoljon a nagyvárosokban felállított kondiparkokra, nos annak “birtokba vétele” az egyik alapja ennek a sportnak.


Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

Hazánkban néhány éve vált ismertté, és bár lassan haladva, de egyre dinamikusabban fejlődik, a gyakorlók létszámát tekintve is. A hazai atléták egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakja Kovács Lacee, aki 2013-ban megnyerte az európai régiós bajnokságot. Rajta kívül a sportág fejlődésével egyre több magyar női és férfi versenyző jut el komoly hazai és nemzetközi versenyekre, és érnek el kiváló eredményeket.
A közelmúltban május 9-10-én Pécsen volt az első korosztályos nemzetközi viadal, a European Masters Throwdown, melynek különlegessége az volt, hogy csak 35 év felett lehetett kvalifikálni magukat a férfi és női atlétáknak, egészen a 60+ korcsoportig. Ezen a megmérettetésen vett részt régiónkból a debreceni Várady Zsolt, aki a 35+ kategóriában, 42 profi és amatőr induló között az előkelő 13. helyezést tudta megszerezni 3. legjobb magyarként.


Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

Jó alap a súlyemelés

Zsolt a Hajdú Rendészeti Sportegyesület tagjaként ezt megelőzően több hasonló helyi és országos versenyen (kondipark, Spárta 300, Hungarian Cross Challenge Open kategória) vett részt, melyeken számos alkalommal a dobogó legfelső fokán állhatott. Gyerekkora óta sportol. A crossfithez jó alapot nyújt neki, hogy 13 éves korában súlyemeléssel foglalkozott, majd jött a “bodytermes” időszak, amit a harcműveszettel való megismerkedés miatt felváltott a saját súlyos edzés. Később közelebb került a kettlebellhez és a régióban egyre népszerűbb kondiparkos edzéshez. A több, mint 20 éves sportmúlt az, amit most igyekszik kamatoztatni, és továbbfejleszteni ebben az új irányzatban. Tervei között szerepel a versenyzés mellett az edzői karrier beindítása is, hogy minél több emberrel megismertesse és megszerettesse ezt a fitness irányzatot, így a régióban is kialakuljanak crossfit-közösségek, csapatok, amelyekből további sikeres versenyzők kerülhetnek ki – árulta el portálunknak.


Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

Az eredete

Ez is egy amerikai úriember nevéhez köthető, Greg Glassman hozta létre az ezredforduló táján. A crossfit a legkomplexebb és legmegterhelőbb mozgásformák csoportjába sorolható, mégis nagy sikere van, és sok követőt tudhat magának, köztük Robert Downey Jr.-t, Hugh Jackmant és Gerard Butlert.


Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

A lényege, hogy az edzések rendkívül változatosak és sokszínűek, köszönhetően annak, hogy minden edzésen más gyakorlatok, más-más összetételben végezhetők. Ezek mellett az edzések intenzitása, nehézsége is variálható. A gyakorlatokról érdemes tudni, hogy a legegyszerűbb sajátsúlyostól, a gimnasztikai és tornaelemeken keresztül, az atlétikát és az olimpiai súlyemelést ötvözve kell végrehajtani, felhasználva különböző eszközöket is, mint például kettlebell, kötél, medicinlabda. A gyakorló nem egy dologban lesz kiemelkedő, hanem általános jártasságot szerez több sportág alapjaiból, ezért a crossfitben egyszerre fejleszthető több alapképességünk, mint az erő-állóképesség, gyorsaság, robbanékonyság, koordináció, pontosság.


Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

Mára a CrossFit a világon a legnépszerűbb és legkedveltebb edzésmódszerek, irányzatok közé tartozik. Ezt támasztja alá, minden kritika és negatív propaganda ellenére, hogy mára több százezer gyakorlója van, profi és amatőr szinteken, valamint az, hogy az amerikai profi sportokra jellemző, magas színvonalú világbajnokságokat rendeznek minden évben.

HBN​
hirdetés