Debreceni charterjáratok: Az idei még szegényes év lesz

Debrecen – A korábbiakhoz képest szűkült a debreceni charterkínálat, de 2011 javulást hozhat.

A két-három évvel ezelőtti csúcs óta szűkült a debreceni repülőtérről indított charterjáratok száma; az idei turistaszezonban a tunéziai Monastir, a bulgáriai Burgasz, a törökországi Antalya városába, valamint a németországi Lipcsébe és Drezdába lehet eljutni a cívisvárosból. A repülőtér ügyvezetője a Naplónak elmondta: a választék visszaesése elsősorban abban keresendő, hogy a 2008-as, Mallorcát és három görögországi üdülőhelyet is felvonultató kínálat valójában jóval túllépett a piaci igényeken, így például a korfui járatok csak 60-70 százalékos kihasználtsággal működtek a kellő 85-90 helyett. Azaz a gépeket kibérelő utazási irodáknak nem volt gazdaságos a turisták odarepültetése - mutatott rá Farkas András.

 
A fáraók földjére is?

A múlt év a pénzügyi válság miatt nehéz év volt a turizmusból élő cégek számára, a recesszió csak a charterjáratok számát 20 százalékkal vetett vissza.
– A kockázatot az utazási irodák vállalják. Egy-egy szezont már az előző év nyarának végén, őszének elején tervezni kezdenek. Folyamatosan egyeztetünk velük, de a végső döntést ők hozzá meg a járatok indításában. Most úgy néz ki, hogy a mallorcai charter jövőre sem tér vissza, de talán az egyik görök sziget újra megtalálható lesz a kínálatban. És valamelyik egyiptomi üdülőhelyre is van esély – hangsúlyozta az ügyvezető, hozzátéve: ha Budapesten fellendülés lesz érezhető, akkor az irodák a debreceni repültetésben is kockázatvállalóbbak lehetnek.
 
Olcsóbban

De vajon Debrecenből utazni olcsóbb is vagy csak kényelmesebb? Farkas András szerint az árak valamivel alacsonyabbak a ferihegyinél, ami a repülőtéri díjakból, az ingyenes parkolásból és a budapesti utazás költségeinek megspórolásából adódik. Érdekes: van, aki akár Székesfehérvárról, Szegedről is idejön, ha úgy olcsóbb, míg egyesek kifejezetten ódzkodnak a nagyobb repülőterek forgatagától, emiatt részesítik előnyben a “családias” cívisvárosi légikikötőt. 
Ami a repülőtéren megforduló utasok számát illeti: a 2007-es 45 ezer után ez a szám tavaly 25 ezerre esett vissza. Az idei kalkulációk alapján 30 ezer utast várnak. 
HBN-RaL