Debreceni céges "Ki kicsoda"

Debrecen – Az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok felelőssége az eredményes gazdálkodás.

Az állami tulajdonú cégeknek még tavaly ősszel nyilvánosságra kellett hozniuk vezető testületeik tagjainak díjazását. Ám pusztán a nevekből nem feltétlen derült ki, hogy ki kicsoda is e testületekben. A Napló akkor foglalkozott az összegekkel és most – olvasói kérésre – összegyűjtötte, ki kicsoda a debreceni önkormányzati tulajdonú cégek felügyelőbizottságaiban vagy például a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságában. Ezúttal a legfontosabb néhány adattal mutatjuk be az érintetteket. A lista még nem teljes – folytatása következik.

Az igazgatóságok és felügyelő bizottságok tagjait a cégek tulajdonosai – a debreceni önkormányzat esetében a képviselő-testület tagjai – delegálják. Több tulajdonos esetén tagságuk akkor lesz végleges, ha azt az igazgatóságok, közgyűlések jóváhagyják.

A Debreceni Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság igazgatósági tagjai:

Dr. Sásdi András Béla (az igazgatóság elnöke), általános iskolai tanári és jogi diplomája van. Vállalkozóként az agráriumban tevékenykedik. 1990-1994 és 1998-2002 között önkormányzati képviselő és frakcióvezető volt a Fidesz színeiben, melynek ma is tagja.

Dr. Mészáros József jogász, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. általános és stratégiai igazgatója. Egyetlen pártnak sem tagja.

Kotosmann Zoltánnak műszaki főiskolai és közgazdasági egyetemi diplomája van. A Héliker Invest Cégcsoport vezérigazgatója (ingatlanfejlesztés a profilja). Nem tagja egyetlen pártnak sem.

Fodor András az Euro-Régió Ház Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője; a Budapesti Gazdasági Főiskola külgazdasági szakán szerzett közgazdász diplomát, illetve középiskolai tanári diplomát a Debreceni Egyetemen. Párttagságát nem kívánja nyilvánosságra hozni.

Dr. Rónai György orvos, az Egis Gyógyszergyár Nyrt. területi vezetője. 2006-tól kezdve önkormányzati képviselő, az MSZP tagja.

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. felügyelőbizottsági tagjai:

Dr. Mező István ügyvéd, jogi diplomával rendelkezik, Európa-jogi szakjogász, közbeszerzési referens. Oktató a Debreceni Egyetem jogi karán. Az előző ciklusban a FEB elnöke volt. Nem tagja egyetlen pártnak sem.

Dr. Mancsinczky László ügyvéd, jogi egyetemet végzett, a Fidesz tagja.

Rezes Gábor nyugdíjas mezőgazdasági vállalkozó, agrármérnöki végzettsége van. A Kisgazda Párt színeiben 1998-2002 között önkormányzati képviselő volt, 2000-től két cikluson át a DV Zrt. igazgatósági tagja, most FEB tag. Tagja a Fidesznek.

Suták Miklós a Sztáv-Dettó Kft. ügyvezető igazgatója, végzettsége gépészmérnök. A megyei önkormányzat képviselője. Az MSZP debreceni szervezetének alelnöke.

Hernyák Imre a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. értékesítési igazgatója, gépészmérnöki végzettséggel gazdasági szakmérnöki diplomát is szerzett. 1990-től ’98-ig az MDF, illetve az MDNP színeiben önkormányzati képviselő volt. A DV Zrt. Felügyelő Bizottságában 2000-től tag. Elnöke a Mátészalkai Távhőszolgáltató Kft. Felügyelő Bizottságának 2008-tól.

A Cívis Ház Zrt. (a cégnél nincs igazgatóság, mert az irányítást a holding gyakorolja) felügyelőbizottsági tagjai:

Papp László ügyvéd, a feleségével közös ügyvédi irodát működtet. 1998 óta önkormányzati képviselő, jelenleg frakcióvezető, a Fidesz tagja.

Czellér László építészmérnök az Ybl Miklós Műszaki Főiskolán végzett. Saját építőipari vállalkozásában, a Czellér-Ber Kft.-ben dolgozik. 2002 óta önkormányzati képviselő, a Fidesz tagja.

Győri Gyula szakigazgatási főiskolát végzett, egyéni vállalkozó, légijármű-vezető. 1998 óta önkormányzati képviselő, a Fidesz tagja.

Jenei Imre a Debreceni Egyetem Szakigazgatási szakán végzett, egy betéti társaság ügyvezetője. 1998 óta önkormányzati képviselő, a Fidesz tagja.

Madarasi István folyamatszervező felsőfokú végzettséget szerzett, a Novitas Trade Kft. ügyvezetője. 1998 óta önkormányzati képviselő, az MSZP tagja.

A Debreceni Hőszolgáltató Zrt. felügyelőbizottsági tagjai:

Csaholczi Attila 2002 óta tagja a Fidesznek. 2006 óta önkormányzati képviselő (Fidesz), az etikai bizottság és a pénzügyi bizottság tagja. A saját cégében dolgozik, amely debreceni társasházi lakások közös képviseletét látja el Informatikus hallgató a debreceni Gábor Dénes Műszaki Főiskolán, ahol már csak az államvizsgája van hátra.

Fodor Levente 1997 óta tagja a Fidesznek. 2002 óta önkormányzati képviselő (Fidesz), a környezetvédelmi bizottság alelnöke és az ügyrendi bizottság tagja. A debreceni TEVA-nál logisztikai csoportvezető. Vegyészdiplomát szerzett a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, majd vállalkozási menedzseri diplomát a Debreceni Egyetemen.

Kozlok László semmilyen pártnak sem tagja. 1994 óta önkormányzati képviselő (Függetlenek Debrecenért Egyesület), a sportbizottság tagja. A saját vállalkozásait irányítja (egyebek mellett ingatlanokat ad bérbe). Végzettsége víz- és gázszerelő.

Szathmári Károly az MSZP tagja egészen a párt 1989-es alapításától kezdve. 1994 óta önkormányzati képviselő (MSZP), a pénzügyi bizottság és a tulajdonosi bizottság tagja.

A saját vállalkozásait irányítja. Végzettsége agrármérnök, diplomáját a Debreceni Agrártudományi Egyetemen szerezte.

A Debreceni Vízmű Zrt. felügyelőbizottsági tagjai:

Nagy Sándor tagja a Fidesznek. 2002 óta önkormányzati képviselő. Vendéglátó-ipari vállalkozást vezet. Diplomáját a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán szerezte mint kereskedelmi üzemgazdász, majd a Debreceni Egyetemen közgazdászként diplomázott.

Filepné Tóth Katalin tagja a Fidesznek. 1998 óta önkormányzati képviselő. A debreceni Lilla Téri Általános Iskolában tanít, a Dienes László Gimnáziumban óraadó. Diplomáját a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerezte mint biológia-földrajz szakos tanár.

Asbóth Endre tagja a Fidesznek. 1998 óta önkormányzati képviselő. A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának tanára. Tanári képesítést a Testnevelési Egyetemen szerzett.

Tóth Csaba soha, semmilyen pártnak sem volt tagja. A 2002-2006-os ciklusban az MSZP önkormányzati képviselője. A debreceni Tóth Könyvkereskedés ügyvezető igazgatója. Diplomát a nyíregyházi főiskola matematika-földrajz szakán szerzett.

A Debreceni Gyógyfürdő Zrt. felügyelőbizottsági tagjai:

Kérdő Zsuzsa egyetemi hallgató, 2007 óta önkormányzati képviselő, a Fidesz tagja.

Dánielfy Zsolt a Csokonai Színház színésze, Színművészeti Főiskolát végzett, 1990-1994 között és 1998 óta önkormányzati képviselő, a Fidesz tagja.

Gadus István az ELTE BTK történelem szakán szerzett diplomát, majd a Corvinus Egyetemen érdekérvényesítő lobbista végzettséget. A D és G Reklámstúdió Kft. ügyvezetője, 2006 óta önkormányzati képviselő, az SZDSZ megyei elnöke.

Dr. Kiss Sándor orvos, diplomáját a DOTE-n szerezte, jelenleg a Kenézy Kórház (Klinikai állományban) lévő orvosa, 2002 óta önkormányzati képviselő, a Fidesz tagja.

A DKV Debreceni Közlekedési Vállalat Zrt. felügyelőbizottsági tagjai:

Czirják Anikó a bizottság elnöke, egyetemi diplomája van, Pri-szik kft. biztosítási és Alkusz Kft. társtulajdonosa és ügyvezetője, 2002 óta önkormányzati képvsielő, a Fidesz tagja.

Dr. Zemlényi Jusztina Katalinnak jogi végzettsége van, egy debreceni gazdasági átvilágító cég munkatársa, 2006-tól önkormányzati képviselő, a Fidesz tagja.

Szabó Gyula az Epreskerti Általános Iskola igazgatója a Bessenyei György tanárképzőn végzett népművelő-földrajz szakon, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen kapott közoktatásvezetői diplomát. Idén (2010-ben) a Debreceni Egyetemen szerzett földrajz középiskolai tanári diplomát. Legrégebbi tagként 1990-től folyamatosan részt vesz a debreceni képviselő-testület munkájában. Elnöke az oktatási bizottságnak, míg az etikaiban tag. Az Alföld Szakképző Intézet felügyelő bizottságának az elnöke 2008-től. Fidesz-tag 1992-től.

Szabó Miklós a Kazinczy általános iskola pedagógusa a tanítói diploma után biológia-környezettan tanári diplomát szerzett, majd a Debreceni Egyetemen környezetvédelmi ökológusi diplomát. A debreceni képviselő-testületnek 2004-től tagja, jelenleg a környezetvédelmi bizottság elnöke. Tagja az MSZP-nek, városi elnökségi tag.

Debreceni Sportcentrum Kht. felügyelőbizottsági tagjai:

Asbóth Endre 1998 óta önkormányzati képviselő, a Fidesz tagja. A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának tanára. Tanári képesítést a Testnevelési Egyetemen szerzett. Tagja a közgyűlés környezetvédelmi bizottságának, elnöke a sportbizottságnak.

Csősz Imre Debrecen 9-es választókerületének önkormányzati képviselője, a Fidesz tagja. A Fun Biztonsági Szolgálat Kft.-nél dolgozik. Diplomát a Testnevelési Egyetem levelező szakedzői szakán szerzett. 1992-ben a barcelonai olimpián bronzérmet szerzett cselgáncsban. A közgyűlés városfejlesztési bizottságának tagja, a sportbizottság alelnöke.

Kozlok László önkormányzati képviselő (a Függetlenek Debrecenért Egyesület színeiben), a sportbizottság tagja. Nem tagja egyik pártnak sem. Családi vállalkozásban dolgozik. Kereskedelmi, valamint szakmunkás végzettséggel rendelkezik.

A Debreceni Sport Szolgáltató Kft. felügyelőbizottsági tagjai:

Szilágyi László 2003 óta az Irinyi János Élelmiszeripari Szakközépiskolában tanít, élelmiszeripari szakmai tantárgyakat. Diplomát Szegeden, az Élelmiszeripari Főiskolán szerzett, élelmiszeripari gépész üzemmérnöki szakon, majd ugyanitt műszaki tanárként is végzett. Önkormányzati képviselő, a sportbizottság tagja, a szociális bizottság elnöke. A Fidesz tagja.

Dévai László számviteli, munkaügyi főiskolai, majd felsőfokú sportszervezői tanulmányokat végzett. Nyugdíjas, az MSZP tagja, második ciklus óta a közgyűlés sportbizottságának külsős (nem képviselő) tagja.

Csősz Imre Debrecen 9-es választókerületének önkormányzati képviselője, a Fidesz tagja. A Fun Biztonsági Szolgálat Kft.-nél dolgozik. Diplomát a Testnevelési Egyetem levelező szakedzői szakán szerzett. 1992-ben a barcelonai olimpián bronzérmet szerzett cselgáncsban. A közgyűlés városfejlesztési bizottságának tagja, a sportbizottság alelnöke.

A DVSC Utánpótlás-nevelő Kft. felügyelőbizottsági tagjai:

Husi András tagja az MSZP-nek, a párt önkormányzati képviselője volt 2002 és 2006 között. Vállalkozó, ingatlankezeléssel foglalkozik. Diplomát a Miskolci Egyetem műszaki karán szerzett. Jelenleg a közgyűlés környezetvédelmi bizottságának nem képviselő tagja.

Papp László ügyvéd, a feleségével közös ügyvédi irodát működtet, 1998 óta önkormányzati képviselő, jelenleg frakcióvezető, a Fidesz tagja.

Jenei Imre a Debreceni Egyetem Szakigazgatási szakán végzett, egy betéti társaság ügyvezetője, 1998 óta önkormányzati képviselő, a Fidesz tagja.

A Nagyerdei Kultúrpark Kht. felügyelőbizottsági tagjai:

Dánielffy Zsolt, a Csokonai Színház színésze, szíművészeti egyetemet végzett, 1990-94 között és 1998 óta önkormányzati képviselő, a Fidesz tagja.

Deményi György a KLTE-n szerzett diplomát, nyugdíjas (közművelődési szakemberként dolgozott), nem volt soha képviselő és párttag sem. Dr. Gellén József angol-történelem szakon szerzett egyetemi diplomája van, nyugdíjas (egyetemi tanárként dolgozott),1990-1994 és 1998-2002 között önkormányzati képviselő volt (fidesz-frakció), a 1993 óta a Fidesz tagja.

Filepné Tóth Katalin a Kossuth Lajos Tudományegyetem Természettudományi Karának biológia-földrajz szakán szerzett középiskolai tanári diplomát. Jelenleg a Lilla Téri Általános Iskolában tanít természetismeretet és földrajzot, s óraadóként a Dienes László Gimnáziumban dolgozik. ’98 óta fideszes önkormányzati képviselő, jelenleg az oktatási bizottság alelnöke, valamint a szociális bizottság tagja. A Fidesz tagja.

A MODEM Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagjai:

Somogyi Béla – aki tagja a Főnix Rendezvényszervező Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a DV Info Kft. felügyelő bizottságának is – a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen matematika–fizika szakos tanári, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen pedagógiai előadói oklevelet szerzett. Családi vállalkozásában, a Debresun 98. Kft.-ben dolgozik, ügyvezető igazgatóként. 1998-tól kezdve folyamatosan önkormányzati képviselő, 1998–2002 között Debrecen humán területekért felelős alpolgármestere. 2002-től a debreceni önkormányzat kulturális bizottságának elnöke, 2006-tól tagja a környezetvédelmi bizottságnak is. 2002-től a józsai részönkormányzat tagja. A Fidesz tagja.

Kovács István a Debreceni Egyetem agrárcentrumának szakigazgatási szervező mérnöki szakán szerzett főiskolai oklevelet. Könyvelőiroda alkalmazottjaként dolgozik, mérlegképes könyvelőként. Önkormányzati, országgyűlési képviselői tisztséget nem töltött be, párttagságáról nem nyilatkozik.

Dr. Gőz Péter a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogászdiplomát. Jogi szakvizsgát tett, s ügyvédként dolgozik – a debreceni székhelyű Dr. Gőz Ügyvédi Irodát vezeti. Önkormányzati, országgyűlési képviselői tisztséget nem töltött be, pártnak nem tagja, nem is volt.

– Ratalics László –