Nagyvilág

2008.03.11. 10:47

Újra vigyázza Munkácsot a turulmadár

<p>Kárpátalja – Nyolcvan év távollét után végre ismét a munkácsi vár fokán feszít a millenniumi turulszobor.</p>

Az 1896-ban Munkácson felállított turul-emlékművet 1924-ben bontották le a bevonuló csehszlovák hatóságok. Ezt követően a bronzszobor több mint két évtizedig a vár udvarán hevert. Végül 1945-ben a várost elfoglaló Vörös Hadsereg komisszárjainak utasítására feldarabolták és beolvasztatták.

Az emlékmű visszaállításának teljes projektjét teljes egészében a Munkácsy-gyűjteményéről is közismert, New York-ban élő nagyvállalkozó, Pákh Imre finanszírozta. E tervet a város önkormányzata mindvégig támogatta.
A szobrot most Kijevben öntötték bronzba Belényi Mihály ungvári szobrászművész – az eredeti tervrajzokkal megegyező – gipszmintája alapján.

A turul paraméterei igazán impozánsak: súlya egy tonna, magassága 2,5 méter, szárnyainak fesztávolsága 6 méter. A turul által tartott kard önmagában közel egy mázsát nyom. Az emlékmű a monumentális talapzatával egyetemben 25 méter magas.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!