Debreceni bíró is fújta a sípot a Siketek Bajnokok Ligáján

Akt.:
Az első sor jobb szélen szemüvegben: Vasas György
Az első sor jobb szélen szemüvegben: Vasas György - © Fotó: Debreceni Siketek Futball és Sport Klub
Debrecen – Május 9-14. között rendezték meg immáron 9. alkalommal a Siketek Bajnokok Ligáját (Deaf Champions League – DCL). Ezúttal a 300 ezer fő lakosú dániai város, Aarhus adott otthont ennek a különleges versenynek. A BL döntőjében két magyar játékvezető is szerephez jutott, egyikük, a debreceni Vasas György elküldte nekünk élménybeszámolóját.

Hallássérült kollégámmal örömmel fogadtuk a DCL-szervezők meghívását a versenyre, és elfogadva a felkérést, már 4. alkalommal fújhattuk a sípot Cserni Tamással. Hálásan köszönjük az MLSZ Játékvezetői Bizottságának az anyagi támogatást, melynek segítségével az úti költségeket sikerült fedezni. A felkérés után kezdtük el a felkészülést, de a megmérettetés előtt egy hónappal már intenzív edzésekre váltottunk, hogy jól felkészülten dolgozhassunk a versenyen. Öt-öt mérkőzéssel bíztak meg bennünket. Cserni Tamás két-két alkalommal lehetett játékvezető és asszisztens, illetve egy alkalommal tartalék játékvezető. Jómagam négyszer voltam asszisztens és egyszer tartalék bíró. Minden mérkőzésen kizárólag hallássérült játékvezetők dolgoztak.

Összesen nyolc bíró érkezett különböző országokból (Portugália, Németo., Ausztria, Svájc, Anglia, Hollandia, Magyaro.). Nagyon jó érzés és különleges élmény volt a sorstársakkal dolgozni, hiszen a nemzetközi jelnyelv segítségével tökéletesen megértettük egymást a többi kollégával is. Külön öröm volt számunkra, hogy mi ketten magyarok a sok nézővel megtelt lelátók előtt, a döntőben is szerepet kaptunk. Tamás volt a játékvezető, én pedig a második asszisztens, továbbá portugál és angol bírók működtek közre. A fináléban a török Istambul Sessizler és az angol St. John’s London gárdái csaptak össze, ahol a törökök 2:0-ra győzedelmeskedtek. Számomra történelemírásnak számít, hogy a négy alkalommal megrendezett Bajnokok Ligájából háromszor kaptam bizalmat a döntőben, míg Cserni Tamás idén első alkalommal szerepelt a fináléban. Az időjárás is kedvezett számunkra, így kellemes időben dolgozhattunk végig. Nem csak a mérkőzések vezetésével kellett foglalkoznunk a versenyen, hanem szabadidőnkben is folyamatosan értekeztünk a hallássérült játékvezetők jövőjéről. Nagyon szeretnénk egy nemzetközi bizottságot megalakítani, és ha minden jól alakul, akkor december elején részt vehetünk Lisszabonban a megalakító gyűlésen.

Jövő év májusában a görögországi Larissában 10 éves jubileumát ünnepli a Siketek Bajnokok Ligája. Ennek alkalmából meghirdetik és kiírják a siketek női labdarúgó BL-versenyét is.

További magyar vonatkozások voltak a dániai BL-ben: az SSC Budapest csapata a 6 résztvevő csapatból az 5. helyet érte el, míg Lábas László a görög POK Athén csapatával a bronzérmet szerezte meg.

– Vasas György –
hirdetés