Debreceni beruházás Egyiptomban

Debreceni beruházás Egyiptomban
Debrecen – A debreceni Dispomedicor Zrt. és arab partnere DispoAmecor néven vegyesvállalatot alapított egyszer használatos egészségügyi eszközök gyártására Egyiptomban.

A több mint 7,9 millió euró (kétmilliárd forint) összköltségű magyar-egyiptomi közös beruházás alapkövét Bajnai Gordon miniszterelnök rakta le.

Export után gyártás

– A Dispomedicor Zrt. a debreceni üzemében gyártott világszínvonalú infúziós szerelékét már két éve exportálja az arab világba, de rá kellett jönnünk, hogy az ott élő emberek másként tekintenek a náluk gyártott „hazai” termékekre, mint a külföldről érkezettre. Innen jött a vegyesvállalat ötlete, melynek megvalósításából Kveck Péter, Magyarország egyiptomi nagykövete oroszlánrészt vállalt – mondta el a Napló érdeklődésére Nagy Antal, a Dispomedicor Zrt. vezérigazgatója.

A szakembertől megtudtuk, hogy az egyiptomi gyártóbázisról elsősorban az arab és az afrikai piacokat szolgálják majd ki, tehát az új üzem létrejötte semmilyen módon nem befolyásolja a debreceni gyártókapacitást. A kétmilliárdos beruházás keretében az épület kialakítása és a dolgozók kiválasztása az arab partner feladata lesz, a Dispomedicor pedig a licencet, a gyártási technológiát adja, valamint a berendezések jelentős részét is a debreceniek szállítják.

Ehhez itthon stratégiai partnerekre is szükségük lesz, az együttműködésről azonban a tárgyalások még folyamatban vannak.