Debrecenből nem szállt fel

 Miért kellett hétfőn Debrecenben kiüríteni az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) tulajdonában lévő mentőhelikoptert? Áttelepítik-e Szolnokra a kipakolt felszereléseket, hogy katonai járművekre helyezzék át azokat?

Mi lesz a mentőhelikopter sorsa, bezárják-e a debreceni légimentő-állomást? Át kellett-e emiatt szervezni a januári szolgálati rendet? Honnan érkezik majd segítség, ha például Hajdú-Bihar megyében súlyos közlekedési baleset történik, illetve alkalmasak-e a katonai gépek az itteni leszállóhelyek igénybevételére? 2005-ben hányszor volt szükség Hajdú-Biharban mentőhelikopter bevetésére?

A Napló e kérdésekre kért választ kedden az OMSZ sajtószóvivőjétől, miután Szép Imre, a szervezet megyei vezetője elhárította érdeklődésünket. A kérdéseket maga is az OMSZ-het továbbította.

Hírügynökségi forrásból tudjuk tehát, hogy „nem veszélyezteti a légi mentést a szolgálat és a mentőhelikopterek légügyi üzemben tartását végző Base Kft. közötti vita.” Ezt Takács Zoltán, az OMSZ főigazgatója közölte. Azt mondta, kedden három légi jármű teljesített szolgálatot az országban, egy Pápáról, egy Szolnokról, egy pedig Budaörsről.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tájékoztatást kért a légimentés körül kialakult helyzetről a szerdai kormányülésre az egészségügyi és a közlekedési minisztertől.

A tájékoztatást a Napló is várja – az Országos Mentőszolgálattól.

Sz.K.