Debrecenben virágzik a zsidó hitélet

Akt.:
Debrecenben virágzik a zsidó hitélet
© Fotó: Matey István
Debrecen – „Debrecen ismét a zsidó vallási élet központjává vált” – vallja Szabó György.

– Őseink által ránk hagyott örökséget nem csak lehetőségünk, hanem kötelességünk megóvni. Nagy büszkeséggel tölt el mindannyiunkat, hogy a hosszú munkánk eredményeként a Debreceni Ortodox Zsinagóga régi fényében tündököl – fogalmazott Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke vasárnap azon a projektzáró rendezvényen, melynek köszönhetően megújul a Pásti utcai zsinagóga és környéke. Mint mondta, ezzel a programmal a cívisvárosi turisztikai zarándokközpont alapköveit leraktuk. – Fontos eleme a projektnek, az oktatás és nevelés, hiszen számunkra ez a legjobb eszköz az antiszemitizmus és a gyűlölet ellen – fűzte hozzá. Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke szerint Debrecenről ismét el lehet mondai, hogy a magyar zsidó vallási élet egyik központjává vált.

Begyógyítják a sebeket

– Míg más magyarországi közösségekben a zsinagógák bezárásáról beszélnek, addig a cívisvárosi zsidó hitélet megújításáról van szó. Debrecen nem a sebek folyamatos felszakításával foglalkozik, hanem azok begyógyításával, és azzal, hogy bizonyítsa, a magyar zsidóság és a magyar többségi társadalom ugyanúgy tud egymás mellett élni, mint ahogy azt 100-150 évvel ezelőtt is tette – hangsúlyozta Szabó György.

HBN–PÁTZ


Merényletek Párizsban – Megemlékezés a debreceni zsidó tanácskozáson
Debrecen – A pénteki párizsi merényletek áldozatairól is megemlékeztek a debreceni Pásti utcai ortodox zsinagógában vasárnap, az Utazás a zsidó örökségbe Észak-Alföldön című projekt záró rendezvényén.

hirdetés