Debrecenben újra összegyűlnek a világ ifjú zenetehetségei

Akt.:
Debrecenben újra összegyűlnek a világ ifjú zenetehetségei
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Idén is több százan jelentkeztek az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájára.

Tizenötödik alkalommal rendezi meg a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját. A július 13.és 25. között zajló eseményen többek között Ausztráliából, Szingapúrból és Argentínából is érkező, nagyjából 200 hallgató egyéni mesterkurzusokon vesz részt, illetve esténként koncerteket is adnak.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

A rendezvényt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón Bartha Elek rektorhelyettes elmondta, céljuk anno az volt az akadémia megszervezésével (illetve még most is az), hogy nyaranta a kelet-magyarországi régióban is legyen egy nagyobb volumenű zeneművészeti rendezvény, amely egyben a képzést is szolgálja.

Útravaló a későbbiekre

Duffek Mihály, a zeneművészeti kar dékánja kifejtette, a zeneakadémia a Nyírbátori Zenei Tábor továbbgondolásaként született meg, amelyhez az egyetem ideális infrastrukturális kereteket teremtett, ráadásul a debreceni önkormányzat is első perctől kezdve támogatta a kezdeményezést. – A résztvevők olyan útravalót kaphatnak itt, amelyet a későbbi pályájuk során is biztosan tudnak hasznosítani.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

Bízunk benne, hogy hidat tudunk teremteni a régiók, az országok, az emberek között – fogalmazott a dékán. A mesterkurzusokra huszonhat országból érkeznek fiatalok, de az oktatók között is akadnak, akik egyébként nem hazai intézményben tanítanak.

Ingyenes koncertek

Váradi Judit, a nyári akadémia művészeti igazgatója elmondta, a közel két hét alatt minden este lesznek koncertek, közülük külön érdekesnek ígérkezik július 21-én a turnéjába Debrecent is beiktató dél-koreai Dabyout Wind Orchestra hangversenye (a zenészek közül harmincan utána még maradnak is a kurzusokon), illetve a záróesemény (július 25.), amikor a Kölcsey Központban Vásáry Tamás vezényletével fellép a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar.

A koncertek mindegyikét ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.

HBN–VÉZS