Debrecenben is rengetegen voltak a Múzeumok éjszakáján

Akt.:
Debrecenben is rengetegen voltak a Múzeumok éjszakáján
© Fotó: Matey István
Debrecen – Az, hogy az ország 245 városában tartják meg idén is a Múzeumok éjszakáját, bizonyítja, igenis kíváncsiak vagyunk a múltunkra, elődeink szellemi és anyagi örökségére – mondta Komolay Szabolcs alpolgármester szombaton a Déri téren a Debrecenben idén már 12. alkalommal megrendezett esemény megnyitóján.

Emlékeztetett arra, hogy ez a kezdeményezés 1999-ben Franciaországból indult, és Magyarországon először 2003-ban vettük át, egy évvel később csatlakozott Debrecen. Idén hat intézmény, a város és a református egyház példás összefogásával jött létre a tartalmas szórakozást nyújtó kínálat – tette hozzá.

Bosák Nándor tárlatvezetése | Fotó: Matey István Bosák Nándor tárlatvezetése | Fotó: Matey István ©

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke megnyitó beszédében arról beszélt, hogy a Múzeumok éjszakája programsorozat idén különösen kedves számunkra, hiszen az országos főtéma: az élő Erdély.

Fekete Károly tarlatvezetése a Munkácsy-trilógiánál | Fotó: Matey István Fekete Károly tarlatvezetése a Munkácsy-trilógiánál | Fotó: Matey István ©

A város nagyon sok szálal kapcsolódik kultúrájához, történelméhez, s debreceni programok között több olyan található, melyek ezt tükrözik. A püspök Pápai Páriz Ferenc latin szótárára hivatkozva a múzeumokat tanuló házaknak nevezve örömét fejezte ki, hogy ezúttal este, éjszaka is be mehetünk a Déri Múzeumba, a Modembe, a nagytemplom és a kollégium kiállításaira, illetve vasárnap az állatkertbe.

Programok a Déri téren | Fotó: Matey István Programok a Déri téren | Fotó: Matey István ©

HBN-ÉP