Debrecenben is lesz Napszállta-díszelőadás

A Jakab Juli megformálta Íriszt számos suba alá rejtett információ várja a nyüzsgő Budapesten
A Jakab Juli megformálta Íriszt számos suba alá rejtett információ várja a nyüzsgő Budapesten - © Fotó: Facebook
Debrecen – Nemes Jeles László Debrecenben is bemutatja a világháború előtti utolsó napokban játszódó új filmjét.

A több mint ötven nemzetközi díjjal jutalmazott Saul fia Oscar-díjas rendezője, Nemes Jeles László újra Debrecenbe érkezik új filmjének bemutatójára. A Napszállta díszelőadása szeptember 28-án a Kölcsey Központban lesz az országos premier hetében. A közönségnek ezután lehetősége nyílik az alkotókkal beszélgetni. A diskurzust Heller Zsolt esszéista, folk­esztéta vezeti.

Munkáért jön, testvért talál

A film 1913 nyarán, a béke utolsó napjaiban Budapesten játszódik. Leiter Írisz (Jakab Juli) hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár (Vlad Ivanov) azonban elutasítja, és igyekszik eltávolítani őt a városból.

Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja holléte felől érdeklődik tőle. A nő ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel – olvashatjuk a díszbemutatót szervezők közlésében.

A művet máris bevette versenyprogramjába a Velencei, és a Torontói Nemzetközi film­fesztivál.

HBN


A Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütál Nemes Jeles László új filmje
Budapest - A 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában debütál az Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László Napszállta (Sunset) című második nagyjátékfilmje - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap szerdán az MTI-vel. Szintén a fesztiválon mutatják be Szőcs Petra Déva c...