Debrecenben az ősz hangja a sokféleség összhangja

Akt.:
Debrecenben az ősz hangja a sokféleség összhangja
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Film, koncert és Berecz András-est is várja a kultúrakedvelőket.

A Debreceni Őszi Fesztivált beharangozó sajtótájékoztató résztvevői kedden ízelítőt kaphattak abból, hogyan hangzik Masa Tamás és felesége szerint egy Budapesttől Jeruzsálemig vezető utazás. A Sabbathsong Klezmer Band vezetője zenésztársaival és a 100 Tagú Cigányzenekar tagjaival lép fel a Kölcsey Központban november 15-én. A különleges koncerten hazai szerzők művei, román, jiddis és izraeli dalok is felcsendülnek.

A nagy utazás alátámasztja Bódor Edit, a november 7-e és 16-a közötti eseménysorért felelős Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetőjének utalását a fesztivál alcímére (Világ a világ): Debrecenbe hívjuk a világot, és mi is megmutatjuk magunkat a világnak. Kiemelte, bár több, a koncertzenekarok komolyzenei áthangszerelésével születő produkciót élvezhetett a helyi közönség, most nevet adtak a műfajból várható sorozatnak. A Kölcsey Szimfonik első fellépői a Brains tagjai és csaknem ötven zenész.

oszi2Betuker Botond | Fotó: Derencsényi István

Betuker Botond a Varázsszavak musicalről beszélt. A soproni fiatalokból és a zsirai értelmi sérültekből álló dESZKa amatőr színtársulat vezetője a Holt költők társasága című regény, illetve film színpadi változatát alkotta meg a Kowalsky meg a Vega dalokkal kiegészítve. Az előadást november 10-én láthatjuk.

oszi3Balogh Barnabás | Fotó: Derencsényi István

Balogh Barnabás, a Magyar Református Szeretetszolgálat képviselője ugyanezen nap eseményeiről szólt; az a szombat délelőtt a gyerekekről szól majd. Csaknem háromszáz, a nevelőszülői hálózatban cseperedő gyermeket látnak vendégül, s fellép a HAHÓ Együttes.

oszi4Fotó: Derencsényi István

Este pedig ismert zeneszerzők alig játszott műveivel kedveskedik közönségének a hetvenéves Lyra Szimfonikus Zenekar. A fesztivál idején Szirmai Gergővel való találkozásra, filmvetítésekre, képzőművészeti kiállításra és színdarabokra is számíthatnak a kultúrakedvelők.

HaBe


Debrecen - A kultusz a központi témája az idei Debreceni Irodalmi Napoknak, melynek szervezői törekedtek az élő irodalom megjelenítésére a megzenésített versek előadása alkalmával, az ismeretterjesztésre, valamint az alkotókkal való személyes találkozás lehetőségének megteremtésére. A rendezvényről ...