Debrecenben alkotótáboroztak a nemezelők

Egymástól is tanultak a táborozók
Egymástól is tanultak a táborozók
Debrecen – Először szervezett regionális nemeztábort a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület.

Az eseménynek a Népi Kézművesek Háza adott otthon július 10–14. között. A nemcsak egyesületi tagoknak meghirdetett alkotótábor azzal a gondolattal született, hogy a környék nemezelni vágyó, kezdő és haladó kézművesei együtt tölthessenek egy tartalmas hetet.

A vendég előadók – Szabó Erzsó és Vetró Mihály – olyan technikákkal gazdagították a résztvevők tudását, amely a gyapjú kirakásától egészen a kész munkadarabig mutatta be ennek a kézműves mesterségnek az ördöngösségeit, apró fortélyait.

Előtérben a viseletek

A hét folyamán a résztvevők – szám szerint tizenhatan – egymással is megosztották ismereteiket, hiszen a növényi festéstől a hímzésig, a viseletektől a játékokig tartottak „belső előadásokat”, amelyek a nemezkészítés során alkalmazható számtalan ötlettel gazdagította őket.

Az együtt töltött öt szakmai nap hatékonyságát mi sem bizonyítja jobban, mint a tábor ideje alatt elkészített tárgyak sora. Ezek között a hordható viseletek kerültek előtérbe, mint a kesztyű, kalap, sál, papucs, valamint az apróbb játékok és ékszerek is.

A hét sikerén felbuzdulva az Egyesület tagjai ősztől „Nyitott napok”-at is szerveznek, ahol a nemezművesség iránt érdeklődő külsős vendégeket is fogadnak majd.

HBN–Fekete Andrea