Debrecenben a Tomkins Énekegyüttes

A Budapesti Tomkins Énekegyüttes
A Budapesti Tomkins Énekegyüttes - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – November 28-án, este fél nyolctól hallhatók a Szent Anna Székesegyházban.

Bár 37 éves fennállása során számtalan fellépést mondhatott magáénak a Budapesti Tomkins Énekegyüttes, Debrecenben most először hallhatják őket az érdeklődők. Az ingyenes koncerten az orosz zeneszerző Rachmaninov Vesperásából adnak elő, de – mondta el Dobra János művészeti vezető a Naplónak – reneszánsz dallamokat, Bach-műveket, néger spirituálékat és az adventhez közeledvén más, az alkalomhoz illő énekeket is hallhat a közönség.

A Tomkins különleges helyet foglal el a hazai énekegyüttesek között: hagyomány nélkül, elsőként teremtettek Magyarországon addig csak alig ismert repertoárt, melyben megtaláljuk a XVI. századi – főleg angol és olyan reneszánsz – zeneszerzők táncdalait, madrigáljait, motettáit, miséit, Purcell, Carissimi oratórikus műveit, operáit, Bach kantátáit és motettáit, Haydn, Mozart és a német romantika valamennyi jelentős mesterének énekes kamaradarabjait, valamint a XX. századi ilyen kis létszámú együttessel megszólaltatható, illetve az együttes számára komponált kortárs műveket is.

Dobra János művészeti vezető Fotó: Magánarchívum ©

A magot jelenleg 14 fő alkotja, s még egyszer ennyi énekes képezi a holdudvart. Dobra János, aki a 2000-es években dolgozott a Kodály Kórussal, szép élményként emlékezik a közös fellépésre, a debreceniek kedvessége pedig különösen megragadt az emlékezetében.

A vesperást egyébként sok helyen vecsernyének nevezik: a reggeli szentmisével együtt évszázadokon át a templomok mindennapi liturgikus életének elhagyhatatlan eleme volt.

HBN
hirdetés