Debrecenben a jövőben is minőségi jogi oktatásra van szükség

Akt.:
Debrecenben a jövőben is minőségi jogi oktatásra van szükség
© Fotó: Matey István
Debrecen – A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának fontos kérdéseiről tanácskoztak a Debreceni Ítélőtáblán, pénteken.

Az ülésen Prof. Dr. Szabadföldi József, a kar dékánja az eddigi eredményekről és az idei tanév sarkalatos pontjairól beszélt.

A vidéki képzés felkarolása

A debreceni jogi karra idén 484 új hallgatót vettek fel, ezzel Debrecen a hazai nyolc kar közül a negyedik helyet foglalja el a felvett elsősök létszámát tekintve az országban. A dékán Trócsányi László, az igazságügyi miniszter intézkedését említette, aki rávette a kormányzatot arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljenek a minőségi jogászképzésre. Az ennek eredményeként született jelentés a nyolc hazai jogi kart bevonva, külön kitér a vidéki jogászképzés javítására. – A főváros vonzó a továbbtanulni vágyók számára, nagy az elszívó ereje, például az ELTE-re idén 993 hallgatót vettek fel, ezt némileg ellensúlyozni kell – mondta a dékán. Mindezt segítheti a már elindított angol nyelvű képzés, aminek kapcsán múlt évben már a végzett hallgatók átvehettél diplomájukat, az európai és nemzetközi üzleti jog szakon. Tovább erősítve a külföldi kapcsolatokat, kihelyezett képzéskést indítanak októbertől Kolozsváron, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Jogtudományi Intézetében mintegy húsz hallgatóval.

Jövőbeli kérdések

A tanácskozáson kitértek arra a kormányhatározatra is, amely egy úgynevezett öt éves osztatlan doktori címmel járó államtudományi szak jelenik meg a képzési palettán, ami a jogászképzést jelentősen befolyásolhatja: a 2017 szeptemberében induló képzés a leendő közigazgatási vezetők számára szól, akik a diploma megszerzése után azonnal vezetői pozícióba kerülhetnek. Mindez kihatással lehet a végzett jogászok elhelyezkedési esélyeire.

HBN–VK
hirdetés