Debrecenben 973 lakás lesz jobb

Debrecenben 15 pályázati anyagot adtak be a lakóközösségek az úgynevezett panelprogram keretében az önkormányzathoz – tudtuk meg Orosz Gábortól, a Debreceni Hőszolgáltató Rt. vevőszolgálati és minőségügyi előadójától.

A szakember a Naplónak azt is elmondta, hogy a beérkezett anyagok közül egyet nem fogadtak el, mert az nem teljesítette a feltételeket. A befogadott és továbbított pályázatok 973 lakás esetében jelentenek valamilyen korszerűsítést.

Mind a 14 épület közössége pályázott homlokzat-felújításra, szigetelésre – folytatta tájékoztatóját Orosz Gábor.  

Homlokzat, gépészet 

Két ház kivételével mindenütt – mert ott korábban már elvégezték ezt a munkát – kicserélik a nyílászárókat. A fűtésrendszert hét tömb lakásaiban korszerűsítik: thermosztatikus radiátor szelepeket fognak felszerelni, s ezekkel szabályozhatja a szobák hőmérsékletét a fogyasztó, ezzel együtt pedig költségmegosztó készüléket is beüzemelnek, ami által a fogyasztás alapján fognak a távhő után fizetni.

Egy lakóközösség pályázott a lift cseréjére is. Tetőszigetelésre hét helyen kerül sor, míg a pincefödémeket csak ott nem szigetelik, ahol az egyben valamilyen közület-vállalkozás tetejét is jelenti. Orosz Gábor a költségek megoszlását úgy jellemezte, hogy míg a gépészeti korszerűsítésekre 58 milliós igény futott be, addig a homlokzatok felújítására 255 millió forintos értékben adtak be pályázatot a lakosok.

Tavasszal kivitelezések 

A 14 épületre összességében mintegy 750 millió forintot terveztek elkölteni. Mint az ismert, a költségek harmadát a lakók, harmadát az önkormányzatok, harmadát pedig a központi költségvetés állja – a nyertes pályamunkák esetén.

Az önkormányzatok által befogadott pályázatokat az Országos Lakás és Építésügyi Hivatalhoz továbbították – vázolta a továbbiakat Orosz Gábor. A hiánypótlások bekérése után a kormány még ebben a hónapban dönt a támogatásokról, majd értesíti az önkormányzatokat, ahonnan a lakók hírt kapnak. Ezek után indulhatnak a közbeszerzési eljárások és a kivitelezési munkák versenyeztetése, hogy tavasszal már megkezdődjenek a munkálatok.

P.G.