Nagyvilág

2007.12.17. 10:21

Orosz nukleáris fűtőanyag Iránnak

<p>Az orosz Atomsztrojekszport vállalat hétfőn bejelentette, hogy elindította első nukleáris fűtőanyag szállítmányát az iráni Buser városban lévő atomerőműbe.</p>

Az erőmű várhatóan fél évvel a fűtőanyag megérkezése után kezdhet elektromos áramot termelni.

Az orosz külügyminisztérium közleményében kiemelte, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) felügyeli a szállítást. A használt fűtőanyagot Iránból visszaküldik majd Oroszországba, ahol feldolgozzák és tárolják.

Az Egyesült Államok többször felszólította Oroszországot, hogy függessze fel a buseri erőmű támogatását, mert több nyugati állammal együtt attól tartanak, hogy Irán titokban atomfegyvert állít elő.

Washington, London és Párizs korábban állította, hogy szükségesek a szankciók Iránnal szemben. Annak ellenére fenntartják véleményüket, hogy 16 amerikai titkosszolgálat két hete elemzésben hozta nyilvánosságra:

Iránnak 2003 óta nincs nukleáris fegyverprogramja. A nyugati hatalmak akkori álláspontja szerint Teherán megszegi az ENSZ urándúsítás beszüntetését előíró határozatait, ezért újabb, szigorúbb intézkedéseket kell hozni a perzsa állam ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!