Debrecenbe jártak időseket fosztogatni a kaposvári férfiak

Debrecenbe jártak időseket fosztogatni a kaposvári férfiak
© Fotó: police.hu
Debrecen – A rendőrök vádemelési javaslattal fejezték be nyomozást az ellen a három kaposvári gyanúsítottal szemben, akik a megalapozott gyanú szerint nyolc idős sértettet tévesztettek meg és fosztottak ki Debrecenben.

A Debreceni Rendőrkapitányság P. Ferenccel és F. Richárddal szemben bűnszövetségben elkövetett rablás és kifosztás, míg H. Györggyel szemben kifosztás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást.

A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak 2015. március 24-én egy idős debreceni férfinak felajánlották, hogy felviszik az emeleti lakásába a bevásárlószatyrokat, majd azt állították, hogy ők a nyugdíjfolyósító intézet munkatársai és pénzt hoztak neki. A bácsi beengedte a lakásába az ismeretleneket, azonban a feleségének gyanúsak lettek és segítségért kiáltott. Az elkövetők ekkor az idős nőt erőszakkal bevitték a konyhába, majd a lakásban talált több százezer forintot magukhoz vették és elmenekültek.

A férfiak 2015. március 27-én Debrecenben, az Egyetem sugárúton vízvezeték szerelőnek adták ki magukat, így jutottak be egy 81 éves néni lakásába, ahol még szerelési munkát is színleltek, hogy eltereljék a sértett figyelmét és eltulajdonították készpénzét.

Fotó: police.hu Fotó: police.hu ©

A nyomozók az eljárás során megállapították, hogy a gyanúsítottak 2014. június 3-tól 2015. június 10-ig összesen nyolc idős debreceni sértett lakásába mentek be különböző ürüggyel. A férfiak két esetben egy áramszolgáltató cég munkatársainak adták ki magukat, és azt mondták a 70 éves és 82 éves áldozatoknak, hogy a vezetéket kell ellenőrizniük, valamint ki kell cserélniük a lakásban a villanyórát. Az elkövetők az egyik idős sértettnek az állították, hogy unokájának barátai és a tartozásukat akarják megadni. A gyanúsítottak kifigyelték, hogy a sértett hol tartja a pénzét, ezt követően elterelték a figyelmét és a készpénzt ellopták.

A nyomozók széleskörű adatgyűjtést követően azonosították a bűncselekmények elkövetésével megalapozottan gyanúsítható H. Györgyöt és F. Richárdot, akiket 2015. június 16-án. A férfiakat Kaposváron fogták el, majd előállították a Debreceni Rendőrkapitányságra, ahol kihallgatták és bűnügyi őrizetbe vették őket. A nyomozóhatóság előterjesztést tett F. Richárd előzetes letartóztatásának indítványozására, amelyet a Debreceni Járásbíróság 2015. június 16-án elrendelt, társa az eljárás során szabadlábon védekezhetett.

A rendőrök a gyanúsítottak társát, a 39 éves P. Ferencet 2015. október 6-án szintén kaposvári otthonában fogták el és állították elő a Debreceni Rendőrkapitányságra, ahol a kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatását, amit 2015. október 8-án a Debreceni Járásbíróság elrendelt.

A rendőrség a kaposvári férfiakkal szemben folytatott nyomozást a napokban befejezte és a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal továbbította az illetékes járási ügyészségnek.

– police.hu –
hirdetés