Debrecenbe érkezik Orbán Viktor

Debrecenbe érkezik Orbán Viktor
Orbán Viktorral kezdődik a jövő hét Debrecenben.

Hétfőn tartja alakuló ülését a korábbi 50 helyett immár 35 fős debreceni közgyűlés. Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök is jelen lesz, aki pénteken a fővárosi közgyűlést szintén megtisztelte jelenlétével (Budapesten és Debrecenen kívül máshová nem látogat el).

Csak hármat jelöl

Kósa Lajos polgármester pénteki közlése szerint a cívisvárosnak négy alpolgármestere lehet, de ő maga egyelőre csak hármat jelöl: Pajna Zoltán és Somogyi Béla mellett, akik a múlt ciklusban már betöltötték a tisztséget, a Fidesz frakcióvezetője, Papp László is alpolgármesterként tevékenykedne tovább. Pajna a városüzemeltetési és vagyongazdálkodási, Somogyi a kulturális és szociális, míg az “újonc” a vállalkozói vagyonnal, a városstratégiai fejlesztésekkel, a munkahelyteremtéssel összefüggő ügyekért fog felelni. Az oktatás kérdése még nyitott, Kósa Lajos arra vár, hogy e területen tisztázódjon az állam és az önkormányzat szerepvállalásának aránya. Amennyiben szükséges, úgy lesz oktatási ügyekért felelős alpolgármester – jegyezte meg –, addig pedig Somogyi Béla látja el ezen teendőket. A Fidesznél a frakcióvezető tisztét Széles Diána veszi át Papp Lászlótól.

Három frakció biztos

A Fidesz-KDNP mellett a Jobbik és az MSZP is frakciót alakíthatna a városi közgyűlésben Kósa Lajos javaslata alapján. A debreceni polgármester a hétfői alakuló ülésén kezdeményezi: az a csoport lehessen frakcióképes, amely bírja a testületi létszám 10 százalékát. Márpedig a 35 fős közgyűlésben a Fidesz-KDNP 24, a Jobbik 4, az MSZP 3, a DISZ 2, a Civil Fórum Debrecen Egyesület 1 helyet birtokol. Kósa javaslata szerint két párt összefogása esetén 6, három együttműködése során pedig 9 fő szükségeltetne a frakcióállításhoz. Az előző ciklusban – az 50 fős testületnél – 15 százalék volt ez az arány.

Csökken a bizottságok száma

Csökken a bizottságok száma is – tizenháromról nyolcra –, méghozzá úgy, hogy többet összevonnak. A 43 bizottsági taghelyből a Fidesz-KDNP 14-et adna át az ellenzéknek, 29 maradna nála. A külső tagoknál – az ő személyükre a pártok tehetnek javaslatot – hasonló arány érvényesülne.

Azzal, hogy a 2010-2014-es ciklusban kevesebb képviselő ül majd a közgyűlésben, a négy év alatt 173 millió forintot spórol meg a város. Ami az illetményeket illeti: Kósa Lajosék nem tervezik módosítani a fizetéseket, és csak egyetlen bizottságban végzett munka után jár pénz, a többit a képviselő grátisz vállalja.

A hétfői alakuló közgyűlést követően csütörtökön rendes, majd szombaton – október 23. alkalmából – ünnepi ülést tartanak.

 

RaL