Debrecenbe érkezett az Erasmus 30 Roadshow

Akt.:
Debrecenbe érkezett az Erasmus 30 Roadshow
© Fotó: Matey István
Debrecen – Idén is csaknem ezer helyre lehet pályázni az Erasmus programban.

Immár harmincéves Európa legnagyobb cserediákprogramja, az Erasmus, melyet országszerte egyetemi roadshow-val ünnepelnek. A Debreceni Egyetem is egész napos eseménysorozattal készült, az érdeklődők az intézmény kerengőjében felállított standokon és előadásokon hallgathattak információkat az ösztöndíjjal kapcsolatban.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

– Három évtized egy ember életében is mérföldkő, de ugyanez elmondható Európa talán legnagyobb oktatási programjáról is, amelyhez hazánk, így a Debreceni Egyetem is 1998-ban csatlakozott – ismertette a keddi sajtótájékoztatón dr. Bartha Elek oktatási rektorhelyettes. – A mostani hétéves költségvetési periódusban tizenötmilliárd eurót költenek az Erasmusra, amiből látszik, hogy az Európai Unióban is nagy jelentőséget tulajdonítanak az ilyen mobilitásnak.

Jobb karrierrel kecsegtet

Három évtizedes fennállása alatt több mint kilencmillió egyetemi hallgatót sikerült bevonni a rendszerbe. Magyarországon eddig 65 ezren nyerték el az ösztöndíjat, a Debreceni Egyetemről közel 4000 diák vett már részt az Erasmussal külföldi részképzésben vagy szakmai gyakorlaton. Az intézmény több mint 350 európai partneregyetemmel tart fenn kétoldalú hallgató- vagy oktatócserére vonatkozó megállapodást, amely révén minden évben csaknem ezer helyre lehet pályázni.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

– Ez a lehetőség nagyon népszerű az egyetemen, évente nagyjából 250-en tudnak kiutazni a partnerekhez. A cél az, hogy még tovább növeljük a mobilitási létszámot, 2020-ra szeretnénk elérni, hogy a hallgatók legalább ötöde vegyen részt külföldi tanulmányokban. Gondoltunk az itt tanuló külföldi diákokra is, ők angol nyelvű tájékoztatón ismerkedhettek meg az Erasmus nyújtotta kínálattal. Azok a hallgatók, akik cserediákprogramban vesznek részt, a kimutatások szerint sokkal könnyebben tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, magasabb pozíciókba jutnak, gyorsabb az előmenetelük. A viszonylagos korábbi önállóság miatt kreatívabbak, jobban kommunikálnak, nyelvi kompetenciáik erősebbek az itthon maradt társaiknál – mondta el Jánosy Orsolya, az egyetem nemzetközi irodájának vezetője.

HBN