Sürgősségi ellátás az alkohol mérgezetteknek Debrecenben

By kerekes1
Sürgősségi ellátás az alkohol mérgezetteknek Debrecenben
Debrecen – Januártól a sürgősségi osztályokon kezelik az alkoholmérgezéses betegeket. A detoxikálók Budapesten most, a nagyvárosokban már évekkel ezelőtt megszűntek. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága szerint ezen betegek „biztonságos, a korszerű egészségügyi ellátás szempontjait gondosan figyelembe vevő ellátása” a sürgősségi osztályokon biztosítható, ahol az egyéb betegségek gyorsan, hatékonyan kizárhatóak, illetve szükség szerint elláthatóak.

– A detoxikálást igénylő alkohol és egyéb mérgezéssel beszállított betegek biztonságos ellátása érdekében az Egészségügyi Szakmai Kollégium által javasolt új ellátási szabályozást a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma indokoltnak tartja. Ezek a betegek az esetlegesen előforduló életet veszélyeztető szövődmények, valamint a mérgezéssel együtt járó nyugtalan viselkedésük miatt a sürgősségi és a pszichiátriai szakma szoros, és a beteg aktuális állapotát figyelembe vevő együttműködését igénylik – tudatta dr. Fülesdi Béla egyetemi tanár, klinikai centrumelnök-helyettes. – Ellátásukat megfelelő infrastrukturális és személyzeti háttér biztosításával végezzük; állapotuktól és az ellátás szükségességétől függően a sürgősségi, intenzív, vagy a pszichiátriai osztályokon kerülnek elhelyezésre és kezelésre. Átlagos időszakban heti 6-10 beteget látunk el, ez szezonálisan, például ünnepekkor, hétvégente több lehet.A Kenézy Kórházban már évek óta sürgősséggel látják el a túlzott alkoholfogyasztástól szenvedő pácienseket; ott komoly tapasztalatok vannak a most kötelezővé tett modellről.

 

Tartanak az ittas betegtárstól

 Egy néhány évvel ezelőtti atrocitás történetét osztotta meg velünk egy olvasónk, aki megfigyelés miatt kórházban éjszakázva tanúja volt, amint részeg szobatársa levizelte a mellette lévő ágyon fekvő fiatalembert. Annak kapcsán hívta fel a figyelmet erre, hogy januártól az országban egységesen a sürgősségi osztályon kell ellátni az alkoho lmérgezetteket. A megyénkbeli kórházak képviselői szerint azonban kezelhető a helyzet. 

Felszereltség

– Szakmai szempontból mindenképpen indokolt a változás. A régi detoxikáló intézményekben nem voltak meg a szükséges diagnosztikai feltételek, melyek az alkoholmérgezésen túl a további betegségeket és sérüléseket, például az elesés miatt kialakult koponyaűri vérzést kimutatták volna.

Vagy éppen azt, hogy a páciens fagyállót ivott, aminek tünetei nagyon hasonlóak az alkoholmérgezéshez. Laboratórium vagy képalkotó műszerek hiányában gyakran későn kerültek szakorvoshoz ezek a betegek – mondta el dr. Kovács Csilla, a Kenézy Kórház sürgősségi osztályának főorvosa. Hozzátette: nem véletlen, hogy a nagyobb városokban már megszűntek a detoxikálók, így Miskolcon 7-8 éve, Debrecenben már több, mint öt éve.

 

Külön terem

– Másrészről megértjük a hozzánk bekerülő többi beteg félelmét, hogy tartanak az ittas emberektől, akik akár veszélyesek is lehetnek másokra, vagy éppen a hangoskodásuk, esetenként káromkodásuk lehet zavaró. Ezért az ittas betegeket megpróbáljuk lehetőség szerint elkülöníteni – részletezte a főorvosnő. Így a sürgősségi osztályon külön helyiség szolgál az alkohol mérgezettek elhelyezésére, ahol megfelelő felügyelet áll rendelkezésre, illetve szükség esetén – fájdalmat, sérülést nem okozó mágneses eszközzel – rögzíthető a magára, másokra, a berendezésre veszélyt jelentő beteg.

– Amennyiben veszélyeztetővé válnak az erősen ittas emberek, dolgozóink értesítik a biztonsági szolgálatot, és egy-két őr azonnal érkezik. Így biztonságosan megoldható ezeknek a betegeknek az ellátása és másokra sem jelentenek veszélyt. Azonban ha lenne elég pénz és hely, szeretnénk még távolabbra, egy külön részlegre helyezni a detoxikáló kórtermet, hogy a fizikai elhatároláson túl az esetleges kiabálás se zavarja mások gyógyulását.

dr. Kovács Csilla január 18-i cikkünkre (A kórházat is elérte az erőszak) reagálva elmondta: a dolgozókat sajnos, valóban érték már atrocitások a páciensek részéről, de betegek más beteget még nem támadtak meg.

HBNDebrecen.
HAON.HU


hirdetés