Nem minden állat retten meg a hótól

Nem minden állat retten meg a hótól
© Fotó: Matey István
Debrecen – A Debreceni Állatkertben csaknem 170 faj él. Nagyon változatos klímáról származnak, ennek megfelelően oda kell figyelni a téli tartásukra, hiszen sokuk nem találkozott még olyan szélsőséges időjárással, ami most a napokban hazánkat jellemzi. A télen tehát e nagy számú faj igényeire fokozottabban kell figyelni.


Az állatok eltérően reagálnak a hideg időre, egyrészt őshazájuk természetes klímaviszonyainak, másrészt pedig élettani sajátosságainak megfelelően. A Debrecenben élő állatok ilyenkor is aktívak, egyikük sem alszik téli álmot. A legtöbbjüknek azonban tavaszig az állatházuk megfelelő hőmérsékletére, páratartalmára s az élelmezésükre kell különösen odafigyelni. Egyeseknek a megszokottnál több, másabb élelemre lehet szüksége ahhoz, hogy egészségesen vészelje át a hideg hónapokat – tudtuk meg Nagy Gergely Sándor ügyvezetőtől.

Vannak olyan fajok, amelyeket ilyenkor tudatosan nem engednek a kifutóra, a szabadba, míg mások szeretik a hideget. Meglepő, hogy ilyenkor a zsiráfok is futnak egy kört a hóban, ez főleg az egészségük, a vitálkapacitásuk miatt fontos, hiszen télen főleg zárt térben tartózkodnak. A takarmányozásuk is változik, hiszen egyébként lombevők, de annak híján most a nyáron begyűjtött és speciális módon tartósított, ugyanolyan friss és ropogós lombot kapják.

Az emberszabásúak pedig – csakúgy, mint az ember – teáznak a hideg hónapokban, tehát sok az emberi párhuzam a téli tartást illetően – hallhattuk az ügyvezetőtől.

A szibériai tigrisek viszont kifejezetten szeretik a telet. Az egyik nőstény, Dária, kihasználva a hó adta örömöket, szívesen veti bele magát a ritka csapadékba, s játszik, lopakodik. Érződik, hogy szülei nevelték a nővérével együtt – nem a gondozók etették kézből – , jobban benne van a vadász­ösztön. Ő már felnőtt adagot eszik, kifejlett a mérete, tekintélyt parancsoló a megjelenése.

Télen is csodás az állatkert. Tegyen egy sétát! Az intézmény zavartalan nyitvatartással várja látogatóit az év minden napján.

BB

Némelyiküket élelemmel lehet kicsalogatni, mert csak rövid sétát tesz, míg mások szívesen töltenek időt a havas Debreceni Állatkertben | Fotók: Matey IstvánDebrecen.
HAON.HU


hirdetés