Interjú Mészáros Tibor színművésszel

By oroszadri
Akt.:
Fotó: Máthé András
Fotó: Máthé András
Debrecen – Pályakezdőnek mondja magát. Pedig a Revizor főszereplőjeként egy egész előadás karmestere.

Hogyan lett színész?

Mészáros Tibor: Úgy, hogy soha nem akartam más lenni. Se tűzoltó, se katona, se… A szüleim egyszer sem mondták, hogy fiam, jó volna azért valami rendes szakmát is tanulni. Békéscsabán már diákszínjátszó csoportba jártam a gimiben. Aztán jött két év stúdiózás Pesten az Új Színházban és még egy segédszínészként a Bárka Színházban. Negyedjére vettek fel a Színművészetire.

Megpróbálta volna ötödjére is?

Mészáros Tibor: Talán nem… A Bárkán már sok jó feladatot kaptam, dolgoztam rendesen. Viszont csábított, hogy Jordán Tamás és Lukács Andor indít osztályt.

Mit tanultak ettől a két mestertől?

Mészáros Tibor: Mindent. A színházért való lét értelmét és gyakorlatát. Jordán Tamás elfoglaltabb volt a Nemzeti igazgatása miatt, de Lukács Andor szinte együtt élt velünk.

Az osztályból 2006-ban nyolcan „testületileg” Debrecenbe szerződtek.

Mészáros Tibor: Elsősorban Vidnyánszky Attila művészi híre vonzott bennünket. Az, hogy a Csokonaiban folytatódhat az a közösségi, műhelyszerű, kockázatvállalós színházcsinálás, amiben a Színművészetin éltünk.

A nyolcakból két évad elteltével csak ketten maradtak Mercs Jánossal…

Mészáros Tibor: Én azért döntöttem így, mert úgy éreztem, hogy a Csokonaiban még évekig a legkülönfélébb műfajokban, előadásokban, sokfélre rendező keze alatt formálódhatok. Hiszen öt év színházzal a hátam mögött még csak pályakezdő vagyok.

A Mágnás Miska táncoskomikus szerepétől A revizor Hlesztakovjáig minden belefér?

Mészáros Tibor: Van, aki csak Hamlet akar lenni – én meg játszani akarok, kis túlzással: bármit. Vannak, akik azt mondják, hogy a próbák miatt érdemes színésznek lenni – számomra is fontos a műhelymunka, de a cél mégis csak az, hogy kiálljunk a közönség elé.

Ez doppingolja?

Mészáros Tibor: Hogyne! De nemcsak az, ha érzem, hogy magunkkal ragadtuk a nézőket. Az is felvillanyoz, ha ezért meg kell küzdeni. Ez rémesen és rémisztően izgalmas, hiszen mindig mások ülnek a nézőtéren. Izgat az is, hogy átgondoljam: „Na, ez meg ez ma miért nem sikerült?”

Érdekli, lehangolja a negatív kritika?

Mészáros Tibor: Nem esik jól – aki mást mond, nem őszinte. Ha az elmarasztalás megalapozott, érdemes elgondolkozni rajta. De ha csípőből jön, nem tudok mit kezdeni vele. A színház munka – a közönség részéről is. Azt szeretem, ha a néző őszintén kíváncsi, mert azt akarja látni, hogy ezek itt, most, ma hogyan csinálják. És nem bánja, ha egyszer csalódik, mert újra kíváncsi ránk.

 

Rivalda-díj

A revizor kapta a 14 vidéki város előadást felvonultató budapesti Rivalda Fesztivál legjobb előadásának járó szakmai díját. A Hlesztakovot alakító Mészáros Tibor pedig a legjobb férfi szereplőnek járó elismerésben részesült a május 25-i díjátadón a Thália Színházban.


A jó szakma felér egy diplomával! Debrecen.
HAON.HU


hirdetés