Idehaza eltűnt majdnem negyvenezer őstermelő

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A korábbiaknál kevesebb gazdálkodó váltott ki új kártyaalapú őstermelői igazolványt.

Az új igazolványokkal rendelkező őstermelők száma 38 ezerrel csökkent. A legnagyobb horderejű agrárkamarai feladat az őstermelői igazolványok cseréje volt tavaly – jelentette ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke.

Kártyaalapú lett

A tartós, hamisítás ellen védett, elektronikus kártyaalapú igazolványok bevezetésével többek között azt kívánták elérni, hogy fehérítse a gazdaságot, erősítse a fogyasztói tudatosságot, az őstermelők és a vásárlók közötti bizalmat, és a termékek nyomonkövethetőségén keresztül támogassa az élelmiszer-biztonságot. Az elmúlt év végéig 257 ezer kártyaalapú igazolványt igényeltek az őstermelők. Ez mintegy 35 ezerrel kevesebb, mint amennyi 2015 végén, illetve 2016 végén hatályát vesztette. A 257 ezer igazolványhoz – a közös őstermelői igazolványok miatt – 321 ezer őstermelő tartozik, ez a szám 38 ezerrel marad el a korábbitól – mondta a NAK elnöke.

HBNDebrecen.
HAON.HU


hirdetés