Eloszlik majd a homály a Szeklicén

Közvilágítást szeretnének a Szeklice utcában élők
Közvilágítást szeretnének a Szeklice utcában élők - © Fotó: Matey István
Debrecen – Előbb-utóbb lesz közvilágítás a Debrecen keleti szélén található kis utcában.

Nagy Erzsébet nevű olvasónk, aki a debreceni Szeklice utcában lakik, arra panaszkodott szerkesztőségünknek, hogy nincs náluk közvilágítás. Leveléből kiderült, a szomszédos Harmatfű utcában már felszereltek lámpatesteket, ott van fény esténként, de ők továbbra is sötétben „tapogatóznak”.

Fontos a hálózatfejlesztés

A debreceni polgármesteri hivatal megkeresésünkre azt közölte, hogy a Kertségi fejlesztési programban idén is kiemelten kezelik közvilágítási hálózat fejlesztését, 50 millió forintot fordítanak ilyen munkákra. Korábban ennek a programnak a részeként épült ki a lámparendszer a Harmatfű utcában.

Fotó: Matey István

Kifejtették: a közvilágítás kialakítását több tényező is befolyásolja. Vannak olyan területek, ahová nem egyszerű a telepítés; a Szeklice utca ilyen. Az önkormányzat az E.ON Áramhálózati Zrt.-vel folytatott egyeztetés után megállapította, hogy az utca betáplálási pontjának átalakítása a Harmatfű utca 0,4 kV-os szabadvezeték-hálózatának teljes, mintegy 300 méter hosszban való átépítésével, illetve a Szeklice utcán hozzávetőlegesen 90 méternyi új hálózat kiépítésével lehetséges.

Irányfények vezethetnek

Ezenkívül közvilágítási kapcsolóvezetéket kell kiépíteni a 0,4 kV-os hálózaton, megközelítőleg 200 méter hosszon. A közvilágítás kialakítása érdekében az utcában 8 darab, meglévő oszlopra (irányfény jelleggel) 5 darab közvilágítási lámpatest felszerelésére lenne szükség. A fenti hálózatátalakítás és közvilágítás kiépítésének költsége a Szeklice utcában több mint 10 millió forint – magyarázta a polgármesteri hivatal válaszadója.

Hozzátette: a műszaki adottságok és a költségek ismeretében kell dönteni arról, hogy milyen ütemben lehet kiépíteni a közvilágítást a Szeklice utcában. A beruházás előkészítése jelenleg is zajlik.

OCsDebrecen.
HAON.HU


hirdetés