Debreceni Virágkarnevál 2011

By Janvari Mark
Debreceni Virágkarnevál 2011
© Kattintson a nagyobb képért!
Debrecen – Most, hogy már minden készen áll a 42. Debreceni Virágkarneválra, s a karneváli hétre, nem maradt más a szervezők számára, mint az izgalom, hogy minden jól sikerüljön, s hogy az idő is kedvező legyen a hét végére – e szavakkal köszöntötte a rendezőket és a sajtó képviselőit Somogyi Béla kulturális alpolgármester a hétfői Kölcsey-beli sajtótájékoztatón.

Elmondta, a megyeszékhely leghíresebb rendezvénye idén is több újdonsággal bővült, ezévben pedig a város 650. évfordulója adja a keretet a programoknak. Cs. Tóth János, a Főnix Rendezvényszervező NKft. vezetője a programfolyamból a 80 éves Debreceni Fotóklub hétfőn megnyílt kiállítását, s a Tiszta udvar, rendes ház verseny karneváli hét indító eredményhirdetését emelte ki.

Estike, orgona, viola

– Ráhangolásképp a következő napokat egy-egy virág nevével fémjeleztük – jegyzete meg Cs. Tóth János, így a hétfői estike után kedden, az orgona fogja csokorba a színes eseményeket. Szerdán a (Hold)viola napján 650 táncos ropja majd a főtéren emlékeztetve a közönséget a város jubileumára, a nőknek szánt programokat azonban inkább pipacs-csütörtökön érdemes keresni. Így péntek estére már biztosan felfokozott hangulatban várhatjuk a királynőt, azaz a Queen-t megidéző Queen Memorial Contert Showt. A királyliliom napi nagyszabású eseményről annak egyik résztvevője, Kovács Áron énekes, műsorvezető beszélt a hétfői tájékoztatón. – Több műfaj képviselője (Koós Réka, Hien, Csengeri Attila stb.), s Freddie Mercury életműve biztosítja, hogy az előadás nemcsak nemzetek feletti, de több generációt is magához ölelő lesz – hallhattuk a művészt.

Katonák őrzik a koronát

A rendezők névadása szerint százszorszép nap virrad majd 20-ára, melynek gazdag programját idén is a kerékpárosok felvonulása kezdi. Érdemes szépítgetni a bringákat, a legjobbak 10 ezer, 20 ezer illetve 30 ezer forintos díjjal térhetnek haza a város jóvóltából. A kétkerekűek után az oldtimerek, majd a várva várt virágkocsik veszik birtokukba a Piac utcát. A kompozíciók többsége valamilyen történelmi kort elevenít fel, többek között „találkozhatunk” Kossuth Lajossal, megelevenedik Csaba királyfi legendája és természetesen a város évfordulójához kötődve I. Nagy Lajos király és udvara is „tiszteletét teszi” a híres virágkarneválon.

A díszes virágkocsikat 13 külföldi (pl. indiai, venezuelai, kínai, grúz stb.) és 9 hazai művészeti csoport kíséri. Újdonságként pedig – mind arról hétfőn dr. Lippai Péter ezredes beszámolt – a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárja is képviselteti magát. – Eddig minden évben „csak” a helyőrség zenekarunk vett részt a felvonuláson. Idén emlékeztetve arra a nézőket, hogy a honvédség átvette a Szent Korona őrzését, a karnevál nyitókocsiját fogjuk kísérni, korhű katonaegyenruhákban, természetesen zenekarunk kíséretével – mondta a lövészdandár törzsfőnöke.

Telefonszám a karra

Nem szórakozhatnánk azonban felhőtlenül, ha a programok mellett a biztonságról és a praktikus tanácsokról megfeledkeznénk. Minderre dr. Uzonyi Attila, a Debreceni Rendőrkapitányság vezetője figyelmeztetett. Elmondta, a Pannon Guarddal és a polgárőrséggel együtt több ezer biztonsági szakember vigyáz majd a rendre augusztus 20-án. A rendőr alezredes a praktikus vagyonvédelmi tanácsok mellett arról is beszélt, fontos, hogy mindenki odafigyeljen a parkolási tilalmakra (lásd keretes írásunk: Elszállíthatják), s a menet miatti szakaszos útlezárásokra.

 

©

Emellett az egymásra figyelést emelte ki, s javasolta a kisgyermekes szülőknek, filctollal írják rá a kisgyermek karjára, a szülő telefonszámát, s azt, hogy anya vagy apa. – Ez nagyon jól bevált eddig, s megkönnyíti a szülő és az elveszett gyerek dolgát is – tette hozzá. Mint tőle megtudtuk, a 112-es segélyhívó megerősített ügyelettel várja a bejelentéseket a karneváli estén.

Három tűzijátékkal zárják a debreceni virág

Az ünnepet lezáró tűzijáték az idén látványosabb, hosszabb lesz és több helyszínt érint, köszönhetően a kormányzati támogatásnak. Az esemény hagyományosan a város főterén, a Nagytemplom előtti Kossuth téren látható majd, de ezúttal a rakéták a város két népes lakóövezetében is felröppennek. Az újkerti – Jerikó utcai – Beregszászi Pál Szakközépiskola és Szakiskola, valamint a tócóskerti – Angyalföld téri – Vörösmarty Mihály Általános Iskola udvaráról lövik majd fel őket. A főtéri tűzijáték a virágkarneváli menet esti felvonulása után, 21.05 órakor kezdődik, s 15-20 perces lesz. Az egy órával később, 22 órakor kezdődő újkerti és tócóskerti rövidebb, 8-8 perces, viszont azok is igen látványosak lesznek majd – hallhattuk a hétfői tájékoztatón. HBN

 

Úton az állatok

Idén ünnepli 50. születésnapját a WWF, a világ egyik legnagyobb természetvédelmi szervezte. Az alapítvány magyarországi csapata pedig immáron 20 éve küzd a hazai természetvédelemért. Ehhez a két jeles dátumhoz kapcsolódóan a WWF és a szintén 20 esztendős Szerencsejáték Zrt. kiállítás sorozatot indított. A tárlaton veszélyeztetett állatfajok képei láthatók, melyeket az utazókiállítás negyedik állomásaként Debrecenben, a karneváli héthez kapcsolódóan, augusztus 16. és szeptember 4. között a Baltazár Dezső téren tekinthetik meg az érdeklődők – mondta el a hétfői sajtótájékoztatón Figeczky Gábor, a WWF Magyarország igazgatója.

 

A zsűri tagjai 

 A 42. Debreceni Virágkarnevál zsűritagjai: Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, műfordító, dr. Füstner József a Honkong Challenge Földkörüli vitorlásverseny résztvevője és párja Balázsovits Edit színésznő; Hajas László mesterfodrász; Kiss János, a Győri Balett igazgatója, Kossuth-díjas balettművész; Kubik Anna Kossuth-díjas színművész; Ókovács Szilveszter, a Duna Televízió vezérigazgatója. A Class FM játékának köszönhetően egy 42 éves Nagy Lajos is részt vesz a virágköltemények zsűrizésében.

 

Elszállíthatják 

Ideiglenes forgalomkorlátozást rendelt el a Debreceni Rendőrkapitányság vezetője a virágkarnevál és a kapcsolódó rendezvényeinek zavartalan lebonyolítása érdekében.    

A határozat értelmében augusztus 19-én 8 órától, augusztus 20-án előreláthatólag 23 óráig a karneváli menet útvonalán

– a Petőfi téren az Erzsébet utcától a Holló János utcáig,

– a Piac utcán, 

– a Kálvin téren és a Péterfia utcán a Kálvin tértől az Egymalom utcáig, 

– a Hunyadi utcán a Rákóczi utcától a Bethlen utcáig, 

– a Bethlen utcán a Hunyadi utcától a Honvéd utcáig, 

– az Egyetem sugárúton az Egyetem téren,

– a Nagyerdei körúton az Egyetem tértől az Ady Endre sugárútig megállni és várakozni tilos.

A felvonulás ideje alatt, különböző időkorlátozásokkal tilos várakozni és megállni továbbá 

– a Bem tér szervízútján az Ajtó utcától a Hadházi útig,

– valamint a Kétmalom utcán.- Péterfia utcán a Kálvin tér Kossuth tér – Hunyadi utca közötti szakaszán lévő várakozóhelyeken.

– Füredi út Bem tér – Dózsa György utca közötti szakaszán.

– Bajcsy Zsilinszky utcán a Piac utcától a Pásti utcáig, a Hatvan utcán a Kossuth tértől a Bethlen utcáig, a Fűvészkert utcától a Déri térig.

– Szent Anna utcán, a Miklós utcán, a Kossuth utca Sas u. – Piac u. közötti szakaszán, Széchenyi utca Piac u.- Nyugati u. közötti szakaszán.
Aki szabálytalanul parkol a fent felsorolt helyek bármelyikén, annak gépjárművét a Debreceni Közterület Felügyelet elszállítja a 4030 Debrecen, Vágóhíd u. 10-12. szám alatti telephelyre (06-30/613-6209). Az elszállítás költsége 20 ezer forint, a tárolásé 1200 forint/nap.

Zavartalan lesz a Debrecnei Virágkarnevál

Stadionépítés: A Debreceni Virágkarnevál után kezdődhet

Kínába megy a Debreceni Virágkarnevál

Debreceni Virágkarnevál 2010

 

 A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .

Debrecen.
HAON.HU


hirdetés