Böjti szelek jönnek-mennek

Böjti szelek jönnek-mennek
© Fotó: Pixabay
Hajdú-Bihar – Március az átlagosnál jóval melegebb, gyakran szeles idővel indult, az év első zivatarait is meghozva.

Március első tíz napjában tovább emelkedett a hőmérséklet, a 8-9 Celsius-fokos középérték 5-6 fokkal volt magasabb a megszokottnál. A napi legmagasabb hőmérséklet eleinte 10, majd 15 és 20 fok között alakult, a déli tájakon a magasabb értékekkel. Hajnalra kezdetben fagypont köré süllyedt a hőmérő higanyszála, majd fokozatosan megszűntek a fagyok, köszönhetően a gyakran szeles, felhős időnek.

Kattintásra nagyobb méretben

Az enyhe időt az egész Európára jellemző – ilyenkor tipikus – erősödő légköri dinamizmus okozta, melyet a népnyelv „böjti szeleknek” keresztelt. Gyakori ilyenkor a frontátvonulás, s a megnövekedett nyomáskülönbségek miatt ezúttal is több napon mértünk erős vagy viharos széllökéseket. Csak egy-két olyan nap akadt a dekádban, amikor a szél nem volt akadálya a növényvédelmi kezeléseknek a szántóföldi kultúrákban, valamint a gyümölcsösökben. Ugyancsak a szeles és alapvetően száraz idő számlájára írható az avar- és bozóttüzek megnövekedett kockázata, így a továbbiakban is figyelmet kell fordítani a tüzek megelőzésére. Az előttünk álló 8-10 napon sem várható tartós csapadék.

Igyekezhetnek a gazdák

Március első dekádjának csapadékösszege tág határok között, területi átlagban 2 és 10 milliméter között mozgott, keleten és délen a nagyobb mennyiségekkel. Ennek zöme, a nyári félévre jellemző módon már záporokból, sőt, zivatarokból származott, főként a tizedikére virradó éjjelen fordult elő nagy területen dörgés, villámlás kísérte záporeső. Ezekből néhol 10 millimétert meghaladó mennyiség hullott, míg másutt, különösen a Tisza-völgyének széles sávjában alig volt csapadék, maradt a száraz idő. A talajfelszín ugyan sokfelé száraz vagy csak gyengén nedves, a talajmunkák viszont még így is megfelelő feltételek mellett végezhetők. Igyekeznie is kell kihasználni a kínálkozó időszakot a gazdáknak, mivel a kiszáradás folyamatos, valamint az enyhe időben a vegetáció fejlődése is felgyorsult, lerövidítve az őszről elmaradt alapművelés pótlására, magágykészítésre, metszésre vagy növényvédelemre rendelkezésre álló időt.

– Debreceni Egyetem, AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –Debrecen.
HAON.HU


hirdetés