Az éjszaka, titkok nélkül

Az éjszaka, titkok nélkül
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Kutatók Éjszakája – a tudomány nem képletek bemagolásából áll.

Az országos programsorozathoz a Debreceni Egyetem tizenkettedik alkalommal csatlakozik szeptember 28-án, 3 városban, 15 helyszínen, csaknem 120 programmal. A rendezvény – melyre több mint hatezer látogatót várnak a legkisebbektől a legidősebbekig – célja játékos formában népszerűsíteni a tudományt.

kutatok1Csernoch László tudományos rektorhelyettes | Fotó: Derencsényi István

Érdekes és látványos

Dr. Csernoch László tudományos rektorhelyettes hangsúlyozta, az olyan vívmányok mögött, mint az okostelefon, az internet, a kórházak képalkotó diagnosztikai módszerei, jelentős tudományos felfedezések állnak, melyekhez sok ember együttgondolkodására volt szükség. A fiatalokat rá kell ébreszteni, hogy a tudomány nem kémiai vagy matematikai képletek bemagolásából, hanem látványos és legtöbbször érdekfeszítő folyamatokból, jelenségekből áll. Az egyetem ezen az éjszakán ezt szeretné immár 12 esztendeje a középpontba helyezni. Becsábítani a fiatalokat az egyetem falai közé, s megmutatni, titkok valóban nincsenek.

Boncterem, nem csak mint a filmeken

A Kutatók Éjszakájának egyik legnépszerűbb programja az izgalmas bonctermi séta. Dr. Szücs Péter, a Debreceni Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatója elmondta, az intézet számára ez jó alkalom, hogy eloszlassa a tévhiteket, és megmutassa, miben tér el a preparátumokon történő oktatás a filmekben ábrázolt igazságügyi orvostani és kórbonctani boncolástól. Emellett modern technológiákat alkalmazó kutatási témákat is megismertetnek majd előadásaikon és laborlátogatások alkalmával.

kutatok3Szücs Péter, a Debreceni Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatója | Fotó: Derencsényi István

Ami még a kíváncsi látogatókat várja: bepillantás a kollégisták életébe, a gumikacsák sötét oldala, könyvtári nyomozás, Nápoly ízei és dallamai, táncház, készségfejlesztő játékok, filmvetítés, és háromdimenziós nyomtatás.

HBNDebrecen.
HAON.HU


hirdetés