Debrecen vonzza a Szent Koronát, ami összehoz minket

Akt.:
Debrecen vonzza a Szent Koronát, ami összehoz minket
© Fotó: Kiss Annamarie
Debrecen – A „Légy üdvözölve Magyarország dicsősége” címmel szerdán a Belvárosi Galériában nyílt tárlat a Szent Koronát ünnepli a róla készült alkotásokkal. Gyöngy Péter szervező köszöntőjében kiemelte, a kiállítás is ékesen megmutatja, milyen becses számunkra a Szent Korona. A tárlat május 10-ig várja az érdeklődőket, azon többek között közép- és általános iskolás diákok művei láthatók.

A Belvárosi Galériában berendezett tárlat remek alkalom arra, hogy elgondolkodjunk a magyarságunkon – fogalmazott Gyöngy Péter szervező. Mint kiemelte, a kiállítás is megmutatja ékesen, milyen becses számunkra a Szent Korona.

Fotó: Kiss Annamarie

A nívódíjas Tájoló Tűzzománc Szakkör három évtizedes alkotói tevékenységére alapozva 2014-ben létrehozta a Korona Gyermekrajz Gyűjteményt a Debreceni Művelődési Központ támogatásával. A DMK Újkerti Közösségi Házának Korona Gyermekrajz Köre feladatul tűzte ki, hogy a magyar Szent Korona kerüljön a diákok tudatába, ezért vetített képes előadás-sorozatot és interaktív foglalkozás-sorozatot tart havonta. A Korona Gyermekrajz Gyűjtemény Körének állandó tagjai a 35 éves Tájoló Szakkör és a 10 éves Palmetta Ötvöszománc Szakkör. A programsorozaton több közép- és általános iskolás diák vesz részt, az ő munkáik is láthatóak a kiállításon.

A MAG alkotói csoport tagjait összeköti az a szellemi rokonság, amely a magyar művészeti örökség tudatos vállalását, az abból való merítkezést, képes anyanyelvi műveltségünk továbbépítését jelenti. A MAG tárlatra meghívott tagjai alkotásaikkal arra mutatnak példát, hogy az egyetemes alapozottságú, a természeti világgal párbeszédet folytató önkifejezés megőrizhető felnőtt korban is.

Együtt vagyunk

Jantyik Zsolt, a DMK igazgatója hangsúlyozta, hogy 170 éve járt Debrecenben a Szent Korona, de valahányszor szó van róla, mindig egybegyűjti az embereket. Az ő kollégái is örömmel dolgoztak a szerdán megnyíló, május 10-ig látható kiállításon, de Bobonkáné Papp Antóniának is nagy köszönet jár mint ötletadónak és a szakkörök vezetőjének.

Fotó: Kiss Annamarie

Szántai Lajos művelődéskutató megnyitó szavaiban azt emelte ki, hogy az évtizedes alkotómunka, ami évezredes hagyományainkat közvetíti, szinte szakrális térré változtatta a kiállítótermet.

– Úgy tűnik, hogy a magyar Szent Korona vonzza Debrecent, Debrecen pedig a koronát, s ez a 170 évvel ezelőtti ittléte néhány éves türelmi kihagyás után a nemzet újjászületését indította el. Csodának lehet tekinteni azt, hogy a Szent Koronát újra megtalálták, és ezután kezdődik annak történelme, ami ránk vonatkoztatva is tele van nagy tehertételekkel – emelte ki.

BB