Debrecen vonzó terep a befektetőknek

Debrecen – Debrecen önkormányzata nevében Pajna Zoltán gazdasági ügyekért felelős alpolgármester vette át a Financial Times fDi Magazine European Cities and Regions of the Future oklevelét Budapesten.

 A Financial Times fDi Magazine legutóbbi – az év februárjában megjelent – felmérése alapján a kelet-európai régió városainak befektetési stratégiáit bemutató listán Debrecen az 5. helyen végzett.

Az erről szóló oklevelet az ITD Hungary idei Befektetőbarát Önkormányzatok Programjának nyitórendezvénye keretében vehette át Pajna Zoltán. Az indoklás szerint helyes és sikeres Debrecen önkormányzatának azon gazdaságfejlesztési stratégiája, amely – immár több mint egy évtizede – a magas hozzáadott értékű iparágak és szolgáltatások meghonosítását tűzte ki célul a városban.

Ezt a napokban a Financial Times-csoporthoz tartozó fDi Magazine felmérésének eredménye is megerősítette. Ennek alapján a működőtőke-beruházások ösztönzésére alkalmazott befektetési stratégiája szempontjából a kelet-európai régió 250 ezer fős lélekszám alatti városainak kategóriájában Debrecen az 5. helyen végzett.
A felmérés alapja a magazin által immár harmadízben meghirdetett „European Cities and Regions of the Future 2010/2011” (A jövő európai városai és régiói 2010/2011) című pályázat volt, melyre az ITD Hungary Zrt. Magyar Befektetési és Kereskedelem-fejlesztési Ügynökség nevezte be Debrecent.

A város végül olyan szempontok figyelembe vétele alapján lett ötödik a rangsorban, mint például az, hogy milyen területeken várja a befektetőket (Debrecen esetében ezek a kutatás-fejlesztés, az információ-technológiai iparágak, az egészségturizmus, a gyógyszeripar, a biotechnológia és a bioélelmiszer-ipar voltak), milyen befektetés-ösztönző eszközöket tud alkalmazni, milyen jelentős fejlesztési beruházások zajlanak és milyeneket terveznek a közeli jövőben a városban, milyenek az infrastrukturális feltételek (irodák, ipari területek, lakások bérleti díjai).

A pályázat szerint befektetés-ösztönző stratégiáján kívül azért lehet Debrecen a jövőben is a beruházók potenciális célpontja, mert régiójának kulturális, gazdasági és tudományos központjaként hatalmas szellemi kapacitással is rendelkezik.