Debrecen várja a 880 milliót – csak a hajdú-bihari megyeszékhely kap kártalanítást

Debrecen várja a 880 milliót – csak a hajdú-bihari megyeszékhely kap kártalanítást
Debrecen. A városvezetés most egyeztet a nemzetgazdasági tárca illetékeseivel arról, hogy Debrecen mikor és milyen formában kaphatja meg a Kenézy Kórház államosítása miatt őt megillető 880 millió forintos kártalanítást.

Kósa Lajos polgármester szerdán a Naplónak úgy nyilatkozott, hogy reményei szerint két hónapon belül befolyik ez a tisztes summa (ami egyébként a költségvetés része) a város kassszájába. Ami nem “talált pénz”, hiszen be van tervezve az idei költségvetésbe.

 

Emelik a finanszírozást

A kártalanításra a városi kórházak államosításáról szóló törvénybe bekerült azon módosító javaslat ad lehetőséget, mely szerint “ha a korábbi tulajdonos önkormányzat az elmúlt öt évben ellenérték fejében szerzett részesedést a kórházi gazdasági társaságban, akkor a szerzéskor ténylegesen kifizetett ellenértéket a magyar állam egyösszegű kártalanításként megfizeti”. Minekutána pedig Debrecen az Önkormányzati Egészségügyi Holding létrehozását követően 880 millió forintért vásárolt tulajdonrészt a megyei önkormányzat által birtokolt Kenézyből, s így résztulajdonossá vált, jár neki a kártalanítás. Kósa Lajos a Naplónak hangsúlyozta, nem azért Debrecen az egyetlen város az országban, amelyik ilyen címen kártérítést kap az államtól, mert ő terjesztette be az erre vonatkozó törvénymódosítást, hanem, mert az elmúlt években egyedül Debrecen vásárolt tulajdonjogot egy egészségügyi szolgáltató gazdasági társaságban.

A polgármester azt is elmondta, hogy a minisztérium döntése értelmében a Kenézy kórház finanszírozását emelni kell. Az elhatározás hátterében az áll, ahogy a Kenézy finanszírozása a fele volt a megyei kórházak finanszírozási átlagának.

HBN-PA