Debrecen: új város van születőben

Papp László
Papp László - © Fotó: Matey István
Debrecen – Ezres nagyságrendű munkahely-teremtésről, a főpályaudvarról, kockázatokról beszélgettünk a 200 milliárdos terv apropóján.

Az Új Főnix Terv a következő évtized elejére lényegesen megváltoztatja a várost, de a polgármester még tovább tekint. Papp László közel negyedmilliós településként, a régió abszolút központjaként látja Debrecent.

1980-ben 198 ezer, 1990-ben 212 ezer, 2011-ben 211 ezer, 2015-ben viszont csak 203 ezer. Debrecen lakosságáról van szó, csökkenő trendben vagyunk. Mi okozza ezt, és mi alapján gondolja azt, hogy 30 év múlva 250 ezres város lehet Debrecen?

Papp László: A 2008-ban kirobbanó gazdasági válságnak komoly szerepe volt ebben, gyakorlatilag egész Magyarországon megállt a gazdasági élet. Nem voltak olyan pozitív üzenetek az ország vagy a város gazdaságát illetően, mint amelyek most. A város saját fejlődési folyamatában el kell jutnia azokra a szintekre, hogy újra képes lehessen hitelesen vonzóvá tenni saját magát. A 2014-et megelőző 16 évnek az egyik legfontosabb, város jövőképét befolyásoló folyamata az volt, hogy Debrecent saját maga számára értelmezte újra. A sport, a kultúra és az infrastruktúra fejlesztései során az volt a legfontosabb szempont, hogy ne maradjunk le és magas városi életminőséget biztosítsunk a polgároknak. Az Új Főnix Terv a régió számára értelmezi újra a várost.

Hinni kell Debrecenben, hiszen ezek a fejlesztések valóban a magunk elé kitűzött célokat szolgálják. Ma már nem csupán be-, hanem kifelé is kommunikálunk: a saját népszaporulati adottságaink nem teszik azt hitelessé és lehetővé, hogy 2050-re 30-40 ezer emberrel többen éljenek Debrecenben. Ez elsődlegesen akkor fog működni, ha a város gazdasági és oktatási területen erősödik. Hiába leszünk csak kulturálisan vonzóak, önmagában emiatt senki sem fog ideköltözni. Azok a fejlesztések, melyek az Új Főnix Tervben szerepelnek – Déli Ipari Park, repülőtér gazdasági övezetének fejlesztése, a helyi vállalkozások fejlődésének szervezeti megerősítése (EDC) – azt a folyamatot lesznek hivatottak erősíteni, hogy Debrecenben kell munkát vállalni és élni is.

Azért fejlesztünk, hogy effektív munkahelyek jöjjenek létre.

Az idén eddig bejelentett 1300 új munkahely – Richter, NI, Flowserve – pénzügyi szolgáltató központjának az ide hozatalán és a folyamatban lévő további befektetési tárgyalásaink alapján azt mondhatom, hogy ezres nagyságrendben tudunk majd munkahelyeket létrehozni. Ez nem ábránd, hiszen valóban 8,5 milliárd forintot fogunk elkölteni a következő három-négy évben a repülőtér üzleti övezetének fejlesztésére.

Sajnos két eredménytelen pályázatunk volt a déli iparterület fejlesztésével kapcsolatban 2010 előtt. Ma Debrecen azért nem sokkal vonzóbb, mint amilyen lehetne, mert még mindig azt a reményt áruljuk, hogy 2018-ban lesz egy nagyon ütős ipari parkunk a repülőtér déli oldalán. Ennek már készen kellene lennie, de saját erőből sosem tudtuk megcsinálni, a 2010 előtti szocialista kormányok pedig nem támogattak ebben bennünket. Az Új Főnix Terv kapcsán viszont 4,5 milliárd forintot fogunk költeni ennek az iparterületnek a fejlesztésére.

A teljes interjút a június 27-ei Hajdú-bihari Naplóban és a digitális lapban olvashatják el.

HBN