Debrecen nem esett el…

Akt.:
Dr. Gyurosovics József megyei rendőrfőkapitány
Dr. Gyurosovics József megyei rendőrfőkapitány - © Fotó: HBN archív
Debrecen – A megyeszékhely köz- és közlekedés-biztonsági helyzete meghatározza az egész megyéét.

Zala megye után Hajdú-Bihar tavalyi eredményével a második helyen végzett a megyék közti rangsorban a kiemelt bűncselekmények felderítésének eredményességében – derült ki a napokban a megyei rendőr-főkapitány évértékelő beszámolójából. Dr. Gyurosovics József dandártábornok azt is elmondta, hogy a 38 százalékos országos átlaghoz képest Hajdú-Biharban 48,4 százalékos volt az eredményesség. Az összes bűnesetek vonatkozásában pedig 62,5 százalékkal a megyénk a harmadik helyen végzett, ebben az országos átlag 51,4 százalék volt. Mindebben meghatározó szerepet játszott Debrecen.

Sajátos helyzetben

Ahogy a főkapitány ismertetőjében elhangzott, a megyeszékhelyen megfordulók száma a mintegy 204 ezer lakossal plusz a 30 ezer egyetemi hallgatóval és az agglomerációból bejáró, valamint a városon átutazókkal együtt a forgalmasabb napokon több mint 300 ezresre duzzad, ami jelentős hatással van a megye köz- és közlekedés-biztonságára. Dr. Gyurosovics József az Egri csillagok című regényből vett idézetet kicsit átformálva úgy fogalmazott: Ha Debrecen elesik, vele esik el Hajdú-Bihar is. Hozzátette, ebből a szempontból teljesen egyedi helyzetben van a megye, mert máshol nincs ennyire meghatározó a megyeszékhely helyzete, mint Debrecené.

Jól példázza ezt, hogy a 13280 hajdú-bihari regisztrált bűncselekményből 6551 a megyeszékhelyen történt. Tavaly még 6737 volt ez a szám. A 14 kiemelt bűncselekményi kategóriában 8060-at regisztráltak a megyében, ebből Debrecenben 4164 vagyon elleni történt. Ám ennél többet elárul, hogy ez 2012-ben még 5468, tavaly pedig 4241 volt. Ezen belül két év alatt 59-ről 24-re csökkent a rablások száma, s ami ennél is jelentősebb, hogy a felderítési arány 35,3 százalékról 85,2 százalékra nőtt! (Megyei szinten 118-ról 63-ra esett vissza két év alatt a rablások száma, ami 46,7 százalékos javulás.)

Negyedik a rangsorban

A közterületen elkövetett bűncselekmények tekintetében is nagyon jó eredményekről számolhatott be dr. Gyurosovics József. Eszerint 2012-ben ezek száma még 2286 volt, amit a következő évben 1695-re sikerült csökkenti, tavaly pedig már csak 1164 ilyen esetet regisztráltak Debrecenben. Ugyancsak javult a megyeszékhelyen a nyomozati eredményesség, a tavaly elért 60 százalékkal negyedik volt a megyei jogú városok között.

HBN-ÉP