Debrecen Nagydíj – Tabaka marad Debrecen bajnoka?

Debrecen Nagydíj – Tabaka marad Debrecen bajnoka?
Salakmotor – A címvédő Tabaka József három nap alatt három viadalon – köztük az Eb-döntőben – áll starthoz a hosszú hétvégén.

A szezon talán legjobban várt salakos eseményét rendezik augusztus 20-án a cívisvárosban, ahol a 38. alkalommal ünnepelhetnek együtt a virágkarneválozók és a salakmotoros szurkolók. Az idei Debrecen Nagydíjon – amit hétfőn 16 órától rendeznek – nyolc ország, Lengyelország, Szlovénia, Horvátország, Csehország, Olaszország, Ukrajna, Németország és Magyarország 16 vaspapucsosa küzd meg egymással. A derbi legnagyobb esélyesei természetesen a magyarok, de Tabaka Józsefnek, Magosi Norbertnek és Szatmári Lászlónak tudása legjavát kell nyújtania, ha dobogón akar végezni. A hazaiak legnagyobb riválisai a lengyelek, de az ukránok, a csehek és a németek reprezentánsára is figyelni kell.

Sűrített program

A Debrecen Nagydíj elmúlt két viadalán az a Tabaka végzett az első helyen, aki az előttünk álló hosszú hétvége három napja alatt három viadalon áll starthoz – három különböző országban. A Debrecen Speedway SE 23 éves salakosa szombaton a lengyelországi Rawiczban az egyéni Európa-bajnoki döntő első fordulójában ül motorra, vasárnap a brit ligában Newcastle-ben versenyez, majd hétfőn következik a cívisvárosi megmérettetés.

– Igazából nem tartok attól, hogy az utazások miatt fáradt leszek, mert Krakkóból Edinburgh-ba, illetve Londonból Debrecenbe repülővel megyek, így azért sokkal kényelmesebb, mint autóval róni a kilométereket – reflektált a felvetésre a motoros. – Az Eb-döntő nagyon nehéz verseny lesz, még akkor is, ha a címvédő Grigorij Laguta nem indul egyéb elfoglaltsága miatt. A rawicz-i ovál nem egyszerű pálya, de bízom benne, hogy nem fog ki rajtam. Szeretnék jól szerepelni a fináléban, tavaly a 8. lettem a döntőben, idén szeretnék előkelőbb helyen végezni a sorozat végén. A vasárnapi angol ligás viadal is nagyon fontos a csapatom, az Edinburgh Monarchs számára, hiszen szeretnénk rájátszást jelentő helyen végezni, s ehhez pontokat kellene szereznünk a listavezető Newcastle otthonában. A viadal után rögtön útra kelek, hogy elérjem a London-Luton reptérről induló gépet, ami szerencsére Debrecenben landol hétfő délelőtt, így megfelelő módon felkészülhetek a délutáni versenyre.

Többesélyes derbi

Tabaka úgy érzi, nem lesz egyszerű dolga, ha újra diadalmaskodni akar a Debrecen Nagydíjon. – A lengyelek mindenképpen komoly riválisok lesznek, Rafal Trojanowski nagyszerű teljesítményt nyújt a lengyel ligában, míg Maciej Kuciapa amellett, hogy jó formában van, kiválóan ismeri a Gázvezeték utcai salakpályát. Úgy érzem, a cseh Zdenek Simota és a lengyel Stanislaw Burza mindig képes meglepetést okozni, de dobogós esélyekkel indul a viadalon Magosi Norbi és Szatmári Lackó is – fogalmazott Tabaka, aki nem titkoltan a győzelem reményében száll harcba a cívisvárosban.

Gyerekeknek ingyen

Az augusztus 20-án, hétfőn 16 órakor kezdődő versenyt a 12 éven aluli gyerekek ingyen tekinthetik meg.

HBN-BN | Fotó: Papp László