Debrecen-Moszul

Merénylet az isztambuli reptéren
Merénylet az isztambuli reptéren - © Fotó: Getty Images
Míg az európaiak ma este azon izgulnak, hogy mire jut egymással Cristiano Ronaldo és Lewandowski Marseille-ben, alig kétezer kilométerrel keletre, Isztambulban, még tart a 41 halálos áldozat azonosítása az Iszlám Állam kedd esti terrorakcióját követően. Ratalics László írása.

S ha az Atatürk repülőtér fölé emelkedve további másfél ezer kilométert haladnánk délkeletnek, máris az iraki Falludzsába érkeznénk. Ahol szemtanúi lehetnénk annak, hogy a helyi kormányerők elit alakulatai – támogató amerikai rakétacsapások mellett – miként igyekeznek totálisan megsemmisíteni a terrorkalifátus katonáit. Sok-sok holttestet látnánk, harcosok, nők, gyerekek teteme oszladozik a forróságban – a Daesh feketeruhásai élő pajzsként használták a sokat szenvedett város megmaradt, mintegy 50 ezres lakosságát. Nekik nem volt hová menni a nagyobb városnak számító Falludzsából, ahol 2010-ben még 300 ezren éltek: a többiek közel-keleti menekülttáborokban tengődnek, akinek volt elegendő pénze, az talán valahol Európában bolyong.

Sokan kételkedtek abban, hogy saját szárazföldi erők bevetése nélkül a Nyugat képes lesz-e megtörni az Iszlám Államot. Most, amikor a ragadozó egyre inkább sarokba szorul, mintha kevésbé érdekelné a médiát. De a milliós Moszul még a kezükön van – a párizsi Eb-döntőre odaérnek a falak alá. Debrecentől alig kétezer kilométer.

– Ratalics László –