Rendet tesznek a Simonffy utcán

Akt.:
Mélyen a pénztárcájába nyúlhat, aki nem tartja be a szabályokat
Mélyen a pénztárcájába nyúlhat, aki nem tartja be a szabályokat - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A mélygarázs forgalmát akadályozó autósok miatt keményítettek be.

Március eleje óta reggelente 2-3 közterület-felügyelő álldogál hosszabb időn át a Simonffy utcai – azaz belvárosi – mélygarázs bejáratánál. Jelenlétük komoly visszatartó erővel bír. Míg korábban 8 óra körül zsúfolásig megtelt autókkal a sétálóövezet azon része, most szinte senki nem mer megállni. Amint viszont a sárga mellényesek a délelőtti órákban elmennek, visszaáll a „régi rend”: a tiltó táblák ellenére szinte mindenütt parkolnak a mélygarázsnál, illetve visszább, a Debreceni Törvényszék hátsó bejáratánál is.

Elállták a bejáratot

Érdeklődtünk a polgármesteri hivatalnál a mostanában alkalmazott szigor okáról, amire azt a választ kaptuk, hogy a Halköz Üzletház mélygarázsának lejáratát a szabálytalanul várakozó gépjárművek az utóbbi időben gyakran elállták, valamint a Hal közi zajló áruszállítást egyesek behajtási engedély nélkül végezték. Az első problémát orvosolandó úgy döntöttek, hogy március 7-étől megállni tilos táblát helyeznek ki a mélygarázs lehajtója elé. Ez a hivatalos indoklás szerint az oda történő be- és kihajtást könnyíti meg, valamint a lehajtó előtti megfordulást segíti.

kk1

Fotó: Molnár Péter

A hivatalnál úgy tapasztalják, a jelzések betöltik a funkciójukat, további forgalmirend-változást ezért egyelőre nem terveznek a Simonffy utcán. A szabályok betartását viszont a közterület-felügyelők rendszeresen ellenőrzik, amit a térfigyelő rendszer is segít.

Nem csak néznek

A megállni tilos jelzőtábla hatálya alá eső területen parkolókat 10 ezer forintra büntetik. A mélygarázs bejárata mellett (a Piac utca felé eső oldalban) mindkét irányból behajtani tilos jelzőtáblát lehet látni, melyhez „kivéve engedéllyel” és „kivéve kerékpárral” kiegészítő táblák tartoznak. Ilyen behajtási engedélyt a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztálya ad ki. A vétőket 30 ezer forintos büntetéssel szankcionálják.

Azt is megtudtuk, hogy a Simonffyn a közterület-felügyelők a behajtani tilos ellenére várakozó járművek üzembentartóival szemben az idei évben eddig tízszer szabtak ki helyszíni bírságot a gépjárművezető távollétében .

A március 7-én kihelyezett megállni tilossal összefüggésben huszonhatszor büntettek.

– Orosz Csaba –


Senki nem mert megállni a Simonffy utcai mélygarázsnál

Reggelente közterület-felügyelők álltak órákon keresztül a belvárosban, a Simonffy utcai mélygarázs bejáratánál. Emiatt a máskor autókkal zsúfolásig telt sétálóövezetben szinte senki nem mert megállni – nem is lehet – abban az időszakban.

Fontos a kényelem

Amikor az ezredforduló környékén megépült Debrecenben, a Széchenyi utca és a Simonffy utca között a 93 férőhelyes mélygarázs, a környéken lakók abban bíztak, hogy ezzel megoldódnak az ottani parkolási problémák. Orosz Csaba írása.