Debrecen ismét a kormányhoz fordul az útdíj miatt

Akt.:
Varga Zoltán
Varga Zoltán - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Ugyan nem ítélik el közös nyilatkozatban, miként a DK kezdeményezte, de Papp Lászlóék nem nyugszanak bele abba, hogy fizetni kell az elkerülőért.

Komoly vita bontakozott ki a közgyűlésben a két DK-s városatya azon javaslatáról, amely egyrészt arra kérte a közgyűlést, hogy ítéljék el a várost hátrányosan érintő új útdíj-rendszert, másrészt kezdeményezzék a kormánynál, hogy az M35-ös gyorsforgalmi út – 4-es számú főúti csomópontja és a kollektor utakon elérhető ondódi körforgalom közötti szakasz, kerüljön ki a díjfizetési kötelezettség hatálya alól.

Kőszeghy Csanád Ábel (Jobbik) frakcióvezető kifejtette: mivel az útdíjjal kapcsolatban ők is hasonló állásponton vannak, támogatják a javaslatot, azzal a megjegyzéssel, hogy a megyei matricát hagyják meg.


Fotó: Molnár Péter (galéria) Kőszeghy Csanád Ábel | Fotó: Molnár Péter (galéria) ©

Balázs Ákos (Fidesz-KDNP) frakcióvezető arra kérte a Hajdúböszörmény felől naponta Debrecenbe járó több tízezer embert, hogy ne a 35-ös főúton araszoljanak a dugóban, hanem vegyék igénybe az olcsón használható M35-ös autópályát.

Balázs Ákos az előbbiekben arra tett kétségbeesett kísérletet, hogy elmagyarázza, miért jó fizetni azért, ami eddig ingyen volt – reflektált Varga Zoltán (DK).

Dr. Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester azzal zárta a vitát, hogy az útdíj miatt mind a városnak, mind a megyének vannak olyan területei, amelyek jól járnak és olyanok is, amelyek nem, Debrecen 80 százalékban nyertes. Mivel szerinte az előterjesztést nem kellő pontossággal fogalmazták meg, azt javasolta a közgyűlésnek, hogy az általa korábban a kormánynak tett javaslatot támogassák.

Az érintett államtitkárokkal konzultációt kezdeményezek az M35-ös gyorsforgalmi út és a 4-es főút csomópontja, valamint a kollektorutakon elérhető ondódi körforgalom közötti szakasz ingyenessé tételéről, amennyiben ez megegyezik a kormány szándékával – jelentette ki a városvezető.

Az előterjesztést a testület ebben a formában fogadta el.

HBN