Debrecen filmtörténelmet írt: itt az első egész estés keresztény játékfilm

Debrecen filmtörténelmet írt: itt az első egész estés keresztény játékfilm
© Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Elkészült az első magyar, egész estés keresztény játékfilm, Mesterházy Gyula és Waleska Latorre főszereplésével. Az Új esély, – eredeti címén New Chance – filmdrámát elsőként 2015. október 3-án, stílszerűen egy debreceni gyülekezet kápolnájában vetítették le. A nagy érdeklődésre való tekintettel rögtön egymás után kétszer; szem előtt tartva a közel 400 vendég kényelmét is.

Az Új esély című filmet eredetileg angol nyelven forgatták, ám meglepően valósághűre, hitelesre sikerült a magyar szinkron. A forgatások helyszínéül Debrecen és környékének mintegy tizenkét impozáns része szolgált, szilárd talajt biztosítva a meghitt és a mozgalmasabb jelenetekhez egyaránt. Mint azt Dr. Bákonyi Nóra disztribúciós koordinátortól megtudtuk, ez a keresztény motivációs film alapvetően azoknak szól, akik akár önhibájukból, akár önhibájukon kívül küzdöttek, vagy jelenleg küzdenek anyagi nehézségekkel, vagy valaha is szembenéztek megoldhatatlannak tűnő helyzetekkel. A film valamilyen formában minden nézőnek reményt, erőt, hitet és bátorítást nyújt. Az életben kapható egyik legnagyobb ajándékot, egy új lehetőséget és az ahhoz vezető utat mutatja be.

Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

A film zenéjét Grósz Artúr Valentin szerezte, aki zseniális munkát végzett. Nagyszerű összhangot talált meg az egyes jelenetek és a zenei aláfestés között. A zeneszerző hangsúlyozta, hogy egy filmhez zenét komponálni nem feltétlenül szakmai kihívás. Sokkal nehezebb megnyílni a témának és azonosulni azzal. Mint mondta, ez a dráma viszont olyan érzékeny húrokat penget, amelyekkel könnyű volt eggyé válni. A filmbeli szép képek és a történet jól vitte előre gondolatait.

A nézők izgatottan várták, hogy hogyan sikerült a mintegy háromévnyi munkát igénylő alkotás, és már a kezdeti visszajelzésekből kiderült, hogy kétség kívül beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A kiváló rendezői és operatőri munkának köszönhetően, az egyes vágások és a különleges aspektusú jelenetek kurbliként indították be a nézők gondolatait, ugyanakkor szabad teret hagyva a logikai összefüggések fölfedezésének. A vetítés alatt a figyelem egy pillanatra sem lankadt, kiegyensúlyozott mederben haladt a történet, csak az érzelmeket nem lehetett megfékezni a film végére.

Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

Szűnni nem akaró vastapssal zárult a bő másfél órás film első nyílt vetítése. Czeily Tibor rendező ehhez hozzáfűzte, hogy a taps annak a 74 főnek szól, akik szereplői és szakmai munkatársai voltak a filmnek. Továbbá kijelentette, hogy a dicsőség vitathatatlanul Istené.

A közeljövőben az „Új esély” az ország számos mozijában megtekinthető lesz a Czeilyfilm forgalmazásában. Továbbá a filmet a CMD Distribution Inc. forgalmazza az Amerikai Egyesült Államokban, illetve a világ további 37 országban.

– K. Barabás Emese –