Debrecen és Miskolc nyerte el a 2024-es Európai Egyetemi Játékok rendezési jogát

Akt.:
Debrecen és Miskolc nyerte el a 2024-es Európai Egyetemi Játékok rendezési jogát
© Fotó: Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség
Debrecen, Miskolc – Az 1965-ös budapesti 4. nyári Universiadét követően majd’ 60 évvel a 6000 fős sportolói létszámával minden idők legnagyobb Magyarországon megrendezett nemzetközi multisport-eseményét nyerte el pénteken Magyarország.

A pályázatot április 12-én Madridban, az Európai Egyetemi Sportszövetség Közgyűlésén mutatta be a magyar küldöttség, melyet számos egyeztetés, szakmai és vezetői helyszíni értékelés előzött meg. Két ország jutott csak át a végső rostán az Európai Egyetemi Játékok (EEJ) rendezésére benyújtott pályázatok alapján – Magyarország (Debrecen-Miskolc) és Lengyelország (Lodz) küzdöttek a 2022-es és 2024-es rendezési jogokért az EUSA Végrehajtó Bizottsága előtt. Magyarország a két dátum közül a 2024-es időpontot preferálta, hiszen ez év második felében tölti be országunk az EU soros elnöki tisztét.

Az eredményt Adam Rocek, az EUSA elnöke jelentette be, a lengyelek a 2022-es, a magyarok a 2024-es rendezés jogát nyerték el. A magyar küldöttség örömkiáltásait a közönség vastapsa kísérte. A Végrehajtó Bizottság tagjainak egyhangú visszajelzése szerint minden idők egyik legszínvonalasabb prezentációját tartotta a magyar csapat.

A pályázat sikerét egyértelműen a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, Miskolc és Debrecen városa és a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) példa értékű összefogása és kiváló együttműködése alapozta meg. A következő időszakban a két pályázó intézmény és megyeszékhely a nemzetközi egyetemi és sportközösség figyelmének középpontjába kerül: sportos, a fiatalok előtt nyitott, a külföldi hallgatók számára vonzó egyetemvárosok.

A kormányzat támogatását Sárfalvi Péter helyettes államtitkár, négyszeres világbajnok öttusázó mutatta be, a prezentációt Rakaczki Zoltán, Miskolc sportért felelős polgármesteri biztosa moderálta, a rendezés elnyeréséről szóló határozatot ünnepélyes keretek között magyar részről dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára vette át. Köszönőbeszédében kiemelte, hogy az Európai Egyetemi Játékok megrendezése óriási lehetőség a magyar egyetemi sport számára.

Elvárjuk, hogy a felkészülés 6 éve alatt mind a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságok, mind az egyetemi sportegyesületek színvonalát emelhessük, és – kiemelten Debrecenben és Miskolcon – a tehetséges sportolók is tanuljanak, a tehetséges hallgatók is sportoljanak.”

Az eredményhirdetést megtisztelte jelenlétével Győri Enikő, Magyarország madridi nagykövete is, aki nagy örömét fejezte ki azért, hogy éppen Spanyolországban sikerült ezt a nagyszerű eredményt elérnie a magyar felsőoktatásnak és sportéletnek.

A ályázati prezentációs küldöttség tagjai:

 • Sárfalvi Péter, Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) helyettes államtitkár
 • Dr. Bács Zoltán, DE kancellár, MEFS alelnök
 • Dr. Balogh László, DE Sporttudományi Intézet igazgató
 • Dr. Barcsa Lajos, Debrecen MJV alpolgármester
 • Becsky András, Debreceni Sportcentrum ügyvezető igazgató
 • Dr. Deák Csaba, ME kancellár
 • Dékán Tamás, Debreceni Sportcentrum gazdasági igazgató
 • Kása Tamás, Miskolc MJV Sportcentrum Kft. projektmenedzser
 • Kovács György, MEFS főtitkár-helyettes
 • Molnár Réka, ME hallgató
 • Pfliegler Péter, Miskolc MJV alpolgármester
 • Rakaczki Zoltán, Miskolc MJV sportért felelős polgármesteri biztos
 • Dr. Székely Mózes, MEFS főtitkár
 • Szentkirályi-Szász Krisztina, MEFS ügyvezető igazgató

Dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja elmondta: a felkészülésre van még hat éve az országnak, de az esemény mérete 6000 sportoló, 1000 önkéntes, 300 további résztvevő nagy kihívás elé állítja a két várost és a két egyetemet. Szavai szerint szerencsére az infrastruktúra jelentős része adott, a szakmai tapasztalataink pedig megvannak a sikeres rendezéshez.

Debrecen és Miskolc készen áll arra, hogy maradandót alkosson mind az együttműködés minősége, mind a sport és kulturális események színvonala tekintetében.”

Nem feledkezhetünk meg az eddigi munkáról sem, hiszen mind a pályázati anyag és a prezentáció elkészítése, mind a háttértámogatások megszerzése profi csapatmunka volt, amely máris megmutatta az együttműködésben rejlő erőket és lehetőségeket, Mindenkit köszönet illet Debrecenben, Miskolcon, Budapesten, egyetemi, városi, sportszövetségi, kormányzati résztvevők tekintetében is – tette hozzá.

– Óriási öröm ez számunkra! Miskolc a 2016. év legsikeresebb egyetemi világbajnoksága és a 2017-es Kosárlabda Európai Egyetemek Bajnoksága után nagy esélyekkel indult Debrecennel együtt az EEJ pályázaton, Bíztunk a sikerben, hiszen van tapasztalatunk, eltökéltek vagyunk, és szakembereink nemzetközileg is elismertek –nyilatkozta dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja.

Dr. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere kiemelte: Debrecen városa felkészült egy ilyen hatalmas rendezvény megrendezésére. – Nagy dicsőség ez számunkra, hogy egész Európának megmutathatjuk városunk szépségét, felkészültségét, profizmusát és sportszeretetét. Várjuk Európa közel 400 egyetemének hallgatóit, érezzék otthon magukat a Debreceni Nagyerdőben – nyilatkozta az alpolgármester.

A prezentáció alatt hatalmas tapsot kapott Pfliegler Péter, Miskolc MJV alpolgármestere, aki a közös sikerről ezt nyilatkozta:

felkészültek voltunk, és debreceni kollégámmal együtt kinyilvánítottuk elkötelezettségünket és meghatottságunkat is, hogy egy ilyen jelentős eseménynek lehetünk házigazdái.”

– Városunk számára nagyon fontos volt a pályázat megnyerése, mert szerettük volna, hogy az európai és a magyar ifjúság egyaránt magáénak érezhesse Miskolcot erre a két hétre. A város hatalmas fejlődésnek indult az utóbbi időben és számunka kiemelten fontos mind az egyetem mind a sport szerepének növelése is- mondta Pfliegler Péter.

A nyertes pályázatról, programokról április 19-én tudhat meg a nagyközönség további részleteket.

– Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség –További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek