Helyi közélet

2014.05.16. 18:21

Áldozat lehet a támadó

Debrecen - Az új szabályozásnak köszönhetően most már büntetlenül üthetünk vissza.

Debrecen - Az új szabályozásnak köszönhetően most már büntetlenül üthetünk vissza.

A kiskorúak büntethetősége, az önvédelem átalakulása és a szabadságvesztés kiszabhatósága – Madai Sándor, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi és Kriminológiai Tanszék vezetője a büntető törvénykönyv változásairól tartott előadást szerdán a Science Café keretein belül.

Súlyos pszichés teher

– Tavaly júniusig a 14 éven aluli személy nem volt büntethető, ugyanakkor egyre gyakoribb a fiatalkori bűnözés. Felmerült a kérdés, hogy a 10–13 évesekkel szemben miért nem lehet a büntetőjog eszközeivel fellépni? – vetette fel a problémát a szakember. Mint hangsúlyozta, a serdülőkor kezdetén a gyermek nincs tisztában a társadalom elvárásaival. Lázad és a maga útját próbálja járni, de szükség van arra, hogy egy életellenes cselekmény elkövetésekor felelősségre tudják vonni, habár Madai Sándor szerint, a büntetőjogi felelősségnél komolyabb szankció lehet a pszichés teher.

Az élete árán is

– Az önvédelem jogának kiszélesedett a védekezési lehetősége, ugyanis ha a támadó az életünkre tör, annak élete árán is megvédhetjük magunkat, viszont a tapasztalat még nem alakította ki a határokat – magyarázta a szakértő. Hozzátette, a kitérési kötelezettség eltörlése nem jelenti azt, hogy a védekező bármit jogosan megtehet, hiszen a bírói gyakorlat a jövőben szigorúan vizsgálja az ilyen esetek körülményeit.

HBN-SzM

A cikk folytatása a Napló szombati számában olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában