Debrecen építészeti értékeit dokumentálják a táborozó egyetemisták

Debrecen – A debreceni óváros, illetve belváros helyi védettséget élvező épületállománya homlokzatainak részletes felmérésével, az eredmény dokumentálásával és digitális módon történő rögzítésével foglalkoznak a Debreceni Egyetem Műszaki Kara Építészmérnöki Tanszékének másod- és harmadéves, BSC képzésben résztvevő hallgatói egy július 13. és 17. között zajló táborban.

A tábor a város önkormányzata és az egyetem közötti együttműködés eredményeképpen jött létre, s egy szakmai kooperatív folyamat kezdetét jelenti.

A kezdeményezés célja egyrészt az épületek megismerése, értékeinek feltárása, a homlokzatok rajzi ábrázolása – mely egyaránt szolgálja a hallgatók gyakorlati és elméleti felkészülését –, másrészt egy olyan alátámasztó munka, mely a védett területeken még fellelhető cívis karakter pontosabb definiálásához nyújt segítséget. Alapvető fontosságú azon építészeti elemek, homlokzati részletek és építészeti viselkedésmódok pontos meghatározása, amelyek Debrecen történeti értéket képviselő épületeinek elemzéséből, s a következtetések levonásából adódnak.
A tábor folyamán összesen 10 hallgató – 2-3 fős csoportokban – egy héten keresztül méréseket végez, fényképez, majd a terveket digitálisan feldolgozza és véglegesíti. Az elkészített dokumentációt a szeptemberi tanévkezdést követően a város rendelkezésére bocsájtják.

– Debreceni Polgármesteri Hivatal –